3.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexander Raths).
Pečená hus na Vianoce je šťavnatá možnosť slávnostnej večere. Môže sa pripraviť vcelku alebo len vybraný kus. Ktoré ovocie sa hodí k hydine? Pozrite si recepty na pečenú hus v troch aromatických úpravách. Ktorú verziu si pripravíte počas týchto Vianoc?
Recepty na pečenú hus – stavte na ovocné príchute
Vianoce sú výnimočným obdobím na kulinárske experimenty. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, recept na pečenú hus nie je zložitý. Vyskúšajte ho a možno sa stane vaším výstavným jedlom. Premýšľate, čo urobiť, aby nebola suchá a tvrdá? Stačí, ak použijete osvedčený recept. Recept na hus v troch príchutiach uvádzame nižšie.
Recept na pečenú hus s jablkami
Tento recept na pečenú hus s jablkami, ktorý je dokonalou kombináciou dvoch tradičných chutí, vám zaberie len pár chvíľ a výsledok predčí očakávania. Pozrite si zoznam produktov a spôsob prípravy.
Zoznam ingrediencií:
- hus – cca 5 kg,
- jablká – 6 kusov,
- sušená majoránka,
- sušený rozmarín,
- soľ a korenie
Postup krok za krokom:
- najprv odstráňte zvyšky peria, potom hus umyte a dôkladne ju zvnútra aj zvonku natrite zmesou korenia,
- potom hus umyte a dôkladne ju potrite zmesou korenia zvnútra aj zvonku,
- teraz je čas prejsť k jablkám, ktoré tiež umyte, odstráňte jadierka a nakrájajte na rovné štvrtiny,
- ovocie vložte do vnútra husi,
- teraz hus vložte do rúry a pečte prikrytú pri 150 °C tri hodiny,
- po uplynutí tohto času odstráňte pokrievku a pokračujte v pečení ďalšie dve hodiny.
Recept na hus: prsia s jablkami a slivkami
Kto uprednostňuje jemné chute, môže si vybrať recept na husacie prsia s jablkami a slivkami. Táto sviatočná šťavnatá ponuka sa bude dobre hodiť v podobe chutných porcií s neobvyklou kyticou chutí.
Zoznam ingrediencií:
- husacie prsia – 1 kg,
- jablká – 2 ks,
- sušené slivky – 6 dag,
- olej,
- tuk na vyprážanie,
- majoránka – 1 lyžička,
- tymián – 0,5 čajovej lyžičky,
- soľ a korenie
Postup krok za krokom:
- Očistite a opláchnite prsia, potom ich osušte na papierovej utierke,
- zľahka narežte kožu na prsiach,
- mäso potrite koreninami a pokvapkajte olivovým olejom,
- vložte hus do chladničky na 12 hodín,
- medzitým umyte jablká, vyberte z nich jadierka a nakrájajte ich na štvrtiny,
- teraz mäso opečte na panvici s horúcim tukom a potom ho preložte do pekáča,
- do vrecka pridáme pripravené jablká a sušené slivky,
- nakoniec vrecko uzavrite a prsia pečte hodinu pri teplote 190 °C, kým nezmäknú.
Recept na pečenú hus: stehná na pomarančoch
Pomaranče sú skutočným sviatočným symbolom a možno ich použiť do viacerých jedál alebo ako ozdobu. Tento recept na pečené husacie stehná na pomarančoch je sladkou možnosťou na slávnostný obed alebo neskorú večeru.
Zoznam ingrediencií:
- husacie stehná – 2 ks,
- pomaranč – 1 ks,
- voda – 3 PL,
- olej – 2 PL,
- koriander – 0,5 čajové lyžičky,
- mletá sladká paprika – 1 čajová lyžička,
- soľ a korenie
Postup:
- Začnite marinádou, olej zmiešajte s korením,
- nakrájajte stehná a dôkladne ich potrite marinádou,
- mäso vložte na noc do chladničky,
- pomaranče nakrájajte na plátky a ošúpte,
- pomaranče a kôru vložte do pekáča, pridajte stehná a podlejte vodou,
- vrecko uzavrite a stehná pečte 10 minút pri teplote 220 °C, potom teplotu znížte na 160 °C a stehná pečte ďalších 1,5 hodiny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo namiesto kapra na vianočný stôl? Tu sú najzdravšie druhy rýb
Adventný chlebík, sladká chvíľa očakávania Vianoc. Chutí božsky a skrýva v sebe silu prekvapení
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.