5.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/etorres).
Ajran, známy aj ako Yörem, je silne vychladený jogurt s citeľným nádychom soli. Tento nápoj pôvodne pochádza z Turecka, ale veľmi rýchlo sa stal populárnym aj v iných krajinách a Slovensko nie je výnimkou. Dokonale uhasí smäd, ale aj znižuje hladinu cholesterolu a udržiava aterosklerózu na uzde. Čo ešte hovorí za to, aby ste ho zaradili do svojho jedálnička? Pozrite sa na to.
- Podľa kaukazských legiend mal ajran zabezpečiť dlhovekosť, štíhlu postavu a bezchybnú pleť.
- Aj malý pohárik tureckého jogurtu stačí na uhasenie smädu a upokojenie chuťových pohárikov po konzumácii obzvlášť pikantného jedla.
- Ajran sa môže pripraviť s obyčajnou vodou alebo sýtenou vodou. Ak si vyberieme druhú možnosť, získame chuť podobnú ako má slovenský kefír.
Vlastnosti tureckého jogurtu
Stačí raz ochutnať ajran, aby ste pochopili, prečo je taký obľúbený medzi gurmánmi na celom svete. Trochu sa podobá kefíru alebo cmaru a nielenže stimuluje chuťové poháriky k práci, ale navyše je nabitý mnohými zdraviu prospešnými vlastnosťami. V tomto špecifickom nápoji nájdete najmä bielkoviny, vitamíny A a D, vitamíny skupiny B, vápnik, sodík a živé kultúry baktérií.
Popíjanie ajranu výslovne bojuje proti neuhasiteľnému smädu, vyrovnáva a dopĺňa stratené elektrolyty a posilňuje prirodzenú imunitu organizmu. Jeho zaradenie do stravy vytvára prirodzenú ochrannú bariéru, ktorá bráni útočiacim baktériám a vírusom v prístupe k imunitnému systému. Turecké mliečne výrobky sa považujú za nízkokalorické, takže po nich môžu bez obáv siahnuť aj ľudia s nadváhou alebo obezitou.
S čím pomáha ajran?
Zaradenie ajranu do jedálneho lístka sa postará o správne fungovanie čriev a obličiek. Odborníci na výživu tiež zdôrazňujú, že ajran posilňuje kostné tkanivo, chráni kosti pred osteoporózou a kardiovaskulárny systém. Okrem toho znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. Znižuje tak riziko vzniku nebezpečnej aterosklerózy a chráni pred infarktom a mozgovou príhodou.
Na základe svojho výskumu vedci dospeli k záveru, že zabezpečenie prítomnosti ajranu v strave môže reálne minimalizovať riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Ľudia, ktorí si turecký nápoj dopriali, tvrdia, že im pomáha pri problémoch s nespavosťou a poskytuje úľavu po silne vydarenej párty.
Zloženie tureckej pochúťky
Široký sortiment veľkých supermarketov nám umožňuje prístup k pravému tureckému ayranu. Čoraz častejšie ho ponúkajú aj mnohé reštaurácie. Túto pochúťku možno veľmi rýchlo pripraviť aj v pohodlí domácej kuchyne. Základná verzia si vyžaduje len zmes jogurtu a vody v pomere 2:1 alebo 1:1. Aj malými úpravami možno dosiahnuť úplne nový efekt.
- 400 g prírodného jogurtu, napr. gréckeho alebo balkánskeho jogurtu
- 500 ml studenej čistej alebo perlivej vody
- ½ čajovej lyžičky soli voliteľné: štipka korenia, nasekané lístky mäty, limetková šťava alebo kôra, kúsok strúčika cesnaku
Ajran krok za krokom
- Do pohára mixéra vložte všetok prírodný jogurt, je dôležité, aby bol dobre vychladený, a potom ho zalejte dvoma pohármi studenej vody.
- Prísady osolíme a mixujeme na nízkych otáčkach, kým sa jogurt s vodou dobre nespojí.
- Ako zistíte, kedy je ajran hotový? Na povrchu sa objaví charakteristická pena. V tejto fáze skontrolujte chuť ajranu a prispôsobte ju vlastným preferenciám.
- Ajran sa najlepšie podáva studený s kockami ľadu. Hodí sa k jedlám na báze mäsa, rýb, zeleniny, ako aj k múčnym pokrmom. Dodáva ľahkosť ťažkým a mastným receptom.
TIP: Jogurt a vodu môžete zmiešať aj s mletým korením, lístkami mäty, strúčikmi cesnaku alebo limetkovou šťavou a kôrou. Môžeme sa rozhodnúť len pre jeden prídavok alebo voľne zmiešať odporúčané ingrediencie dohromady.
Kto by nemal siahnuť po ajrane?
Niet pochýb o tom, že popíjanie tureckého ajranu vykazuje množstvo zdraviu prospešných vlastností. Tak ako pri iných mliečnych výrobkoch, nie každý si dokáže naplno vychutnať jeho chuť. Do prvej skupiny patria predovšetkým ľudia so známou intoleranciou laktózy. Aj niekoľko malých dúškov ajranu môže spôsobiť tráviace problémy vrátane hnačky. Alergie na mliečne výrobky akéhokoľvek druhu tiež vylučujú zaradenie ajranu do jedálneho lístka. Je potrebné pripomenúť, že tradičný recept si vyžaduje pridanie soli, čo je v rozpore s diétou s nízkym obsahom sodíka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jogurt nalejem na gázu a vložím spolu s miskou do chladničky. Po 4 dňoch si na ňom každý pochutná
Pomôže vám jogurt schudnúť? Dokáže skrotiť „hormóny hladu“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.