6.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Fajer).
Ak ste fanúšikom rýchlych a jednoduchých jedál z jedného hrnca, tento recept si zamilujete. Tento pokrm vyniká svojou jednoduchosťou a predovšetkým chuťou. Už po jednom súste si všimnete, že tu nájdete množstvo ingrediencií. Hlavnú úlohu tu zohráva ryža, ale aj prísady majú svoj význam.
Jedlá z jedného hrnca majú mnoho výhod. To, čo nás na nich láka, je však pravdepodobne skutočnosť, že pri ich príprave nerobíme neporiadok. Vďaka jednému hrncu ušetríme čas na umývanie a tiež na upratovanie. Príkladom takéhoto jedla na večeru je jambalaya.
Jambalaya je kreolské jedlo pozostávajúce z ryže a prísad, ako je cibuľa, cesnak, paradajky a paprika. Okrem ryže je jeho základom šťavnaté opečené mäso. Môžete doň použiť kuracie alebo bravčové mäso. Recept na toto jedlo sa môže líšiť v závislosti od toho, odkiaľ pochádza. Bez ohľadu na to, o aký recept ide, je však chuť rovnako intenzívna a hlboká. Doplnkom, ktorý jej dodáva charakter, je omáčka tabasco, ktorú má málokto rád.
Jambalaya – recept na kreolské jedlo z ryže
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 2 červené papriky
- žltá paprika
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 paradajky
- 250 g bielej ryže
- 200 ml vývaru
- 300 ml paradajkového pretlaku
- 100 ml pikantného kečupu
- čajová lyžička sušenej bazalky
- čajová lyžička sladkej mletej papriky
- pol čajovej lyžičky tabasca
- lyžička petržlenovej vňate
- soľ
- korenie
- olej na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Kuracie mäso dôkladne očistite a nakrájajte na menšie kúsky, najlepšie na kocky. Umyte papriky, odstráňte semená a nakrájajte ich na pásiky. Paradajky vložte do misky, sparte ich vriacou vodou a opatrne ošúpte, potom ich nakrájajte na kocky. Cesnak pretlačte cez lis alebo ho spolu s cibuľou nakrájajte nadrobno.
- Kuracie mäso vložte do rozohriatej hlbokej panvice, posypte soľou, korením a paprikou a opečte dozlatista.
- Keď je mäso opečené, pridajte k nemu cesnak a cibuľu a premiešajte. Keď je zelenina zlatistá, pridajte na panvicu papriku a paradajky. Všetko posypte korením a opäť premiešajte.
- K pripraveným surovinám pridajte surovú ryžu. Prilejte vývar v kombinácii s paradajkovým pretlakom a kečupom. Všetko priveďte do varu, potom znížte teplotu a prikryte pokrievkou. Prísady varte ďalších 30 minút.
- Po tomto čase by mala ryža absorbovať všetku tekutinu. Dochuťte ju podľa chuti, nakoniec pridajte tabasco a premiešajte. Pred podávaním ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uvarená ryža sa v chladničke premárni? Aby ste ju nemuseli vyhadzovať, použite ju takto
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.