7.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael).
Mrazenie je jedným z najlepších spôsobov uchovávania potravín, pretože mrazené potraviny môžeme skladovať niekoľko mesiacov. Všetko však platí len do určitej miery. Slováci sa opakovane dopúšťajú jednoduchej chyby, keď do mrazničky vkladajú výrobky zabalené v plastových vreckách. Následky môžu byť hrozivé.

Kúpite ho, vložíte do mrazničky a máte hotovo. Mrazenie produktov je jedným z najlepších spôsobov, ako ušetriť čas a peniaze, a zároveň vám umožní vychutnať si chuť sezónnych produktov počas celého roka.
Mrazené potraviny môžu byť takmer rovnako zdravé ako čerstvé. Nízke teploty sú totiž jednou z najlepších metód konzervovania potravín, vďaka čomu sa zachováva výživová hodnota jednotlivých produktov. Znie vám to ako rozprávka? Ale len do určitej miery. Ako zmrazovať potraviny bez toho, aby ste si ublížili? Jednu chybu robíme systematicky.
Dá sa zmraziť v plastovom vrecku? Následky môžu byť nepríjemné
Nakúpili ste a rozmýšľate, ako zamraziť rôzne výrobky? Najpravdepodobnejšou odpoveďou je použitie plastových vreciek, do ktorých potraviny zabalíte jednu po druhej a potom ich vložíte do mrazničky. No podobnú chybu robia aj mnohí Slováci.
Hoci balenie potravín do plastových vrecúšok je najúspornejší a najrýchlejší spôsob prípravy potravín na zmrazenie, v skutočnosti nie je najlepší a najbezpečnejší.
Výrobky, ktoré sa ukladajú do mrazničky, by totiž mali byť pevne uzavreté. Len tak si zachovajú svoje cenné vlastnosti a chuť. To sa nestane s krehkou fóliou, ktorá potraviny neochráni tak, ako by sme chceli.
Mali by sme sa tiež rozlúčiť s akýmikoľvek plánmi zmrazovať potraviny v prepravných vreckách, ktoré sme si priniesli z obchodu. Tie sa môžu ukázať ako špinavé a plné baktérií, čo bude mať vážny vplyv na stav mrazených výrobkov.
Môžete zmraziť v krabičkách na zmrzlinu?
Už ste niekedy otvorili škatuľu od zmrzliny a našli v nej kôpor? Mnohí z nás zažili ten pocit sklamania. Rovnako často, keď potrebujeme zmraziť potraviny, siahame po plastových zmrzlinových boxoch, ktoré sa v tomto prípade zdajú byť skvelou voľbou. Veď im predsa dávame „druhý život“ a zároveň potraviny starostlivo chránime. Ako sa ukazuje, podobný spôsob opäť nepatrí k najbezpečnejším.
Do boxov na zmrzlinu by sa nemali vkladať žiadne teplé potraviny. Dôvodom je, že horúce mikroplasty sa môžu vylúhovať z obalov do potravín, čo môže mať vážne následky na vaše zdravie. Krabičky na zmrzlinu navyše nie sú určené na opakované použitie, preto by sa mali po prvom použití zlikvidovať.
V chladničke alebo mrazničke by sa nemali uchovávať ani surové vajcia, surové mäso a mliečne výrobky akéhokoľvek druhu zabalené v plastových zmrzlinových škatuľkách. Tieto výrobky totiž môžu produkovať baktérie E. coli alebo salmonely, ktoré ničia naše zdravie.
Ako správne zmraziť?
Najlepšie je zmrazovať potraviny v špeciálne navrhnutých nádobách. Obaly so zmrazenými potravinami by mali byť pevne uzavreté a zbavené vzduchu. Nedostatok prístupu kyslíka totiž obmedzí ich vysychanie, stratu arómy, prenikanie cudzích chutí, ako aj stmavnutie a zmenu farby.
Preto sa oplatí nahradiť plastové vrecká špeciálnymi mraziacimi vreckami, ktoré sú vybavené pohodlným zipsom. Ich odolná fólia umožní ich opakované použitie a zároveň nám umožní postarať sa o naše financie. Krabičky na zmrzlinu možno nahradiť špeciálnymi plastovými obalmi, ktoré možno umiestniť do mrazničky. Potraviny môžete zamraziť aj v sklenených nádobách alebo dokonca pohároch, ak sú odolné voči teplu. Zníži sa tak riziko rozbitia skla pri príliš nízkej teplote.
Na obal napíšte dátum zmrazenia. Pamätajte, že vo všeobecnosti by žiadny výrobok nemal zostať v mrazničke dlhšie ako 9-12 mesiacov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pred zmrazením húb venujte pozornosť jednému detailu. V opačnom prípade je zaručená žalúdočná otrava
Je lepšie huby zmraziť alebo sušiť? Rozptýlime pochybnosti. Praktický sprievodca
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.