7.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vkuslandia).
Je ťažké nájsť človeka, ktorý nemá rád banány. Sladké, zdravé a chutné – to sú aspoň tri prívlastky, ktoré charakterizujú toto podlhovasté ovocie. Najvyhľadávanejšie sú tie s rovnomerne žltou šupkou. Niekedy však stmavne, ale jedno si treba zapamätať: takéto banány sa neoplatí vyhadzovať, pretože sú najsladšie. Ak ste nazbierali niekoľko prezretých banánov, môžete ich použiť na prípravu banánového chleba: stačí zmiešať niekoľko ingrediencií a je hotovo.
Banánový chlieb: bleskovo upečený koláč
Ak ste doteraz nepoznali tip na prezreté banány, tento chlieb je návrh, ktorý sa už stane trvalou súčasťou vašej domácnosti. Doslova stačí, ak v miske zmiešate niekoľko ingrediencií a potom to celé strčíte do rúry, aby teplota urobila svoje. Do banánového chleba netreba pridávať žiadny cukor, pretože tmavé ovocie je už aj tak dosť sladké. Výhodou tohto nezvyčajného pečiva je nielen jeho chuť a vôňa, ale aj jeho všestrannosť: jeden kúsok je ideálny na naplnenie brušiek rodiny v čase desiaty, ale môžu si na ňom pochutnať aj nečakaní hostia. Poďme teda zistiť, ako pripraviť banánový chlieb.
Ingrediencie na banánový chlieb
- Prezreté banány: 3 kusy
- Pšeničná múka tortová: 1,5 šálky
- Maslo: 1/3 kocky
- Vajíčko: 1 kus
- Sóda bikarbóna: čajová lyžička
- Soľ: štipka
Čím začnete prípravu banánového chleba? Najskôr rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť. Medzitým ošúpte banány a roztlačte ich vidličkou, hoci sa nemusíte veľmi snažiť. Teraz v miske zmiešajte takzvané mokré prísady, teda banány, vajce a maslo. Do inej misky preosejeme múku, sódu bikarbónu a pridáme soľ. Teraz už nezostáva nič iné, len ingrediencie premiešať metličkou alebo stierkou.
Cesto nalejte do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a vložte do predhriatej (180 stupňov) rúry. Koláč je hotový po 45 minútach alebo kým sa nelepí na suchú tyčinku.
Banánový chlieb je sila prísad
Ak ste zvládli recept na banánový chlieb dokonale, je čas dozvedieť sa o prísadách, ktoré môžu váš koláč urobiť zaujímavejším. Na začiatok začnime so zdobením: predtým, ako koláč vložíte do rúry, môžete vrch ozdobiť pozdĺžne rozrezaným banánom alebo vytvoriť mozaiku z nakrájaného ovocia. Nezabudnite ani na korenie: škorica, klinčeky alebo kardamón sú chutnou voľbou, najmä v zime, a váš domov krásne prevonia.
Ak máte hrsť vlašských orechov, môžete ich tiež použiť: nasekajte ich a pridajte do koláča. Nezabudnite, že nič nebráni tomu, aby ste banánový chlieb obohatili kúskami čokolády.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchší koláč som ešte nerobila. Všetko som len vysypala do misy, premiešala a bolo hotovo
Adventný chlebík, sladká chvíľa očakávania Vianoc. Chutí božsky a skrýva v sebe silu prekvapení
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.