7.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Berit Kessler).
S prípravou sviatočného občerstvenia nemusíte čakať až do Vianoc. V decembri kraľujú perníky. Voňavé a krásne zdobené. Nie každý má však čas, chuť alebo nervy stráviť niekoľko hodín prípravou niekoľkých plechoviek perníkov. Pre všetkých neochotných, zaneprázdnených alebo možno trochu lenivých máme geniálny trik.
Stánky s perníkmi po celý december. Mnohí ľudia s radosťou strávia niekoľko hodín prípravou perníčkov a potom ešte toľko hodín ich zdobením. Svet by však bol strašne nudný, keby všetci mali radi rovnaké veci. Koniec koncov, sú ľudia, ktorí sa na celé to váľanie, vykrajovanie hviezdičiek a zdobenie vôbec necítia. Iní na to jednoducho nemajú čas. Tu je tip na expresné perníčky pre zaneprázdnených ľudí.
Last minute perníky – pre zaneprázdnených alebo lenivých
Perník je väčšinou chrumkavý. Počas roka však často siahame po inej verzii. V obchodoch sú k dispozícii hotové mäkké perníky a la alpské koláčiky. Niekedy sú plnené, inokedy polevou alebo poliate čokoládou. Áno, v zime si ich môžete kúpiť. Ale môžete si ich vyrobiť aj sami a je to stokrát jednoduchšie ako tie chrumkavé a zložito zdobené. Na prípravu týchto perníkov stačí len niekoľko surovín, ktoré sa – najmä počas zimného obdobia – nachádzajú vo väčšine domácností. Formičky na vykrajovanie? Na tie zabudnite.
Zmiešajte prísady a vložte ich do sáčku
Mäkké perníky pripravíme triviálnym spôsobom. Rúru predhrejeme na 180-190 stupňov. Plech na pečenie vyložíme pergamenovým papierom. V hrnci jemne zohrejeme 150 ml mlieka, 30 g masla a 130 g medu, kým sa prísady nerozpustia. Vo väčšej miske zmiešajte 250 g múky, 100 g cukru, kopcovitú čajovú lyžičku prášku do pečiva, plnú polievkovú lyžicu horkého kakaa a polievkovú lyžicu perníkového korenia. Obsah misky vylejeme do hrnca a premiešame stierkou.
Cesto je pomerne husté, ale liate. Vložte ho do hrubého plastového sáčku a odstrihnite jeden roh tak, aby mal otvor v priemere asi 1,5 cm. Vrchnú časť vrecka odklopte a vytlačte z neho časti cesta na plech. Perníky v rúre narastú, preto by nemali byť príliš blízko pri sebe. Plech vložte do rúry na 10 minút. Medzitým zopakujte tento postup na druhom plechu. Keď perníky vychladnú, môžete ich nechať čisté alebo ich ozdobiť. Na ozdobenie stačí roztopená čokoláda alebo jednoduchá poleva z práškového cukru a niekoľkých kvapiek pomarančovej šťavy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.