9.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alkestida).
Pri skladovaní obľúbených klobás sa môže stať, že sa na nich v určitom okamihu začnú objavovať biele zvyšky. Vplyv na to má nielen spôsob, ale aj dĺžka skladovania. Je konzumácia klobás s bielymi zvyškami v poriadku? Ukazuje sa, že vec bude jasná, keď skontrolujete niekoľko vecí.
Klobása môže spestriť mnohé obľúbené jedlá a často sa používa na prípravu občerstvenia na rôzne podujatia. Ako však zistíte, či je klobása, ktorá bola dlhšie skladovaná, ešte vhodná na konzumáciu? Ak si na nej všimnete charakteristický biely povlak, dobre si ju prezrite.
Je v poriadku jesť klobásu s bielou vrstvou? Odpoveď je jasná
Ak ste klobásy dlhšie skladovali v chladničke, môžete si všimnúť, že sa na nich začína objavovať biely povlak. Mnohí ľudia si myslia, že ide o pleseň, a potraviny sa hneď zbavia. Skôr ako však klobásu vyhodíte do koša, dobre si ju prezrite. Ak je povlak biely a inak nič nenasvedčuje tomu, že sa klobása pokazila, vôbec nejde o pleseň. Biely povlak na nej môže byť jednoducho výsledkom kryštalizácie soli a bielkovín. To však neznamená, že klobása nie je vhodná na konzumáciu. Práve naopak. Biela usadenina nás môže uistiť, že výrobok bol vyrobený z najkvalitnejších surovín a že sa počas výroby dokonale odparil. Klobásy s bielou zrazeninou sa preto môžu konzumovať s dôverou.
Treba však mať na pamäti, že niektoré salámy môžu mať biely povlak, ktorý bol odstránený už pri výrobe potravín. V prípade niektorých salám sa implantujú špeciálne druhy jedlých plesní, ktoré zvýrazňujú chuť. Potom sa už od začiatku pokrýva bielym, charakteristickým nánosom a práve takýto druh klobásy si kúpite priamo v obchode. Ani v tomto prípade sa nemusíte ničoho obávať.
Ako vyzerá pleseň na klobásach? Takto ju rýchlo rozpoznáte
Keďže biely povlak na klobásach nemusí nevyhnutne znamenať pleseň, ako ju môžete rozpoznať? Existuje niekoľko znepokojujúcich znakov, ktoré nám môžu naznačiť, že klobása už nie je vhodná na konzumáciu a že by sme sa jej mali zbaviť. V prvom rade si na nej všimneme zelený alebo modrý povlak plesne. Ak si nie ste istí, že ide o ňu, k údenine pričuchnite. Nepríjemná vôňa by nás mala okamžite upozorniť. Okrem toho bude takáto klobása aj na dotyk klzká.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moje spoľahlivé spôsoby, ako sa vysporiadať so zápachom v chladničke. Jeden z nich funguje najlepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.