10.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrey Starostin).
Burrata je druh talianskeho syra s výnimočnou chuťou a jedinečnou zamatovou štruktúrou. Slováci si ho čoraz viac obľúbili a používajú ho na prípravu množstva teplých aj studených jedál. Prečo jesť burratu, aké má vlastnosti a na čo sa dá použiť v kuchyni?
Burrata – čo je to za syr a odkiaľ pochádza?
Burrata je syr, ktorý pochádza z talianskej oblasti Apúlia a je známy už od roku 1956. Vyrába sa z mozzarelly, do ktorej sa pridáva čerstvé mlieko – pôvodne byvolie mlieko, kyslá smotana a teľacie syridlo. Burrata nie je nič iné ako mozzarellové vrecúško, v ktorom sa skrýva náplň z kúskov tohto syra a hustej smotany. Má zamatovú štruktúru a lahodnú sladkú a maslovú chuť.
Burrata je v našich obchodoch dostupná už mnoho rokov. Slováci ju čoraz častejšie používajú v kuchyni a pochutnávajú si na jedlách, ktoré sa z nej pripravujú. Čo okrem chuti ponúka burrata? Ukazuje sa, že pomerne veľa.
Je burrata zdravá?
Burrata je druh syra, ktorý má množstvo výživových vlastností. Je cenená predovšetkým preto, že:
- je bohatým zdrojom kompletných a ľahko stráviteľných bielkovín (dôležitých stavebných zložiek tkanív a kostí, potrebných na reguláciu procesov prebiehajúcich v tele)
- obsahuje vysoký podiel mliečneho tuku (poskytuje základné zložky pre štruktúru a fungovanie buniek a je nositeľom mnohých účinných látok)
- je zdrojom vápnika (prospešný pre kosti a zuby)
- poskytuje minerálne látky ako fosfor, zinok a selén
- obsahuje vitamíny skupiny B, najmä B2 (potrebný na tvorbu červených krviniek a tvorbu protilátok v imunitnom systéme) a B12 (na prevenciu anémie)
Burrata – ako ju použiť v kuchyni?
Burrata je ideálna ako studené občerstvenie – nakrájaná na plátky s olivovým olejom, bylinkami a paradajkami. Výborne sa hodí aj do šalátov – jej chuť sa dokonale spája s dlho vyzretou šunkou, rukolou, šalátom, mätou alebo citrónom. Môže sa použiť aj ako príloha k chlebu alebo toastom.
Okrem toho bude tento druh syra vynikajúcim doplnkom teplého obeda alebo večere – zapečený s cestovinami a čerstvými paradajkami sa jednoducho rozplýva v ústach. Výborne sa hodí aj na pizzu.
Je však dôležité vedieť, že burrata je výrobok podliehajúci skaze – v chlade vydrží až dva týždne a musí sa spotrebovať do 24 hodín od otvorenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Špagety na decembrovú rýchlu večeru. Niečo špeciálne pre zaneprázdnených
Nepridávajte ani gram cukru. Koláč, ktorý láka už svojou vôňou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.