Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Ekológia, Tipy,

Ako uvoľniť drez bez chemikálií? Domáce prostriedky na uvoľnenie prietoku

11.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/JRJfin/EKramar). Upchatý drez je bežný problém v domácnosti. Umývate riad a v určitom momente začne voda odtekať oveľa pomalšie alebo prestane úplne. Je to...

11.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/JRJfin/EKramar).

Upchatý drez je bežný problém v domácnosti. Umývate riad a v určitom momente začne voda odtekať oveľa pomalšie alebo prestane úplne. Je to znamenie, že musíte zavolať inštalatéra? Nie nevyhnutne – najprv sa oplatí pokúsiť sa drez uvoľniť svojpomocne. Tu je návod, ako to urobiť bez použitia chemikálií.

Foto: shutterstock.com/JRJfin

Prečo sa upcháva drez?

Umývadlo sa nezapcháva bezdôvodne. Veľký rozdiel je v tom, ako sa oň staráte. Väčšina upchatí je spôsobená vyhadzovaním zvyškov jedla a kávovej a čajovej usadeniny do drezu. Drezy sa upchávajú aj vtedy, keď sa do nich naleje horúci tuk, ktorý v potrubí stuhne a v kombinácii so zvyškami jedla vytvára upchávky.

Nie je to žiadna zábava, keď musíte potrubie odblokovať, preto namiesto opravy je dobré upchatiu drezu predchádzať. Najjednoduchšie sú dva spôsoby:

  • sitko – je to najlacnejší a najjednoduchší spôsob, ako zabrániť tomu, aby sa veľké kúsky jedla a čajová usadenina dostali do prietoku;
  • drvič odpadu do drezu – ide o mlynček, ktorý rozdrví všetky zvyšky jedla, čím zabráni ich hnitiu a zdržiavaniu.

Takisto je dobré si doma zvyknúť vyhadzovať všetok odpad do nádoby umiestnenej pod drezom alebo do koša na zmiešaný odpad. Ide o jednoduché kroky, vďaka ktorým sa váš drez bude určite upchávať oveľa menej často.

Čo máte robiť, ak je váš kuchynský drez upchatý?

Upchatý kuchynský drez by sa mal, samozrejme, uvoľniť – inak ho nebudete môcť používať. Nie je však potrebné hneď volať inštalatéra. Najčastejšie je príčina prozaická – v prietoku sa nahromadilo príliš veľa odpadu, tuku alebo zeminy. Namiesto utrácania peňazí za odborníkov začnite tým, že ho sami uvoľníte.

Aké metódy môžu fungovať?

  • Chemikálie,
  • domáce odmasťovacie prostriedky, ako je jedlá sóda, prací prášok, soľ a ocot,
  • mechanické metódy – uvoľnenie pomocou gumového piestu, či zvona
  • kanalizačná pružina (známa ako krtko).

Domáce prostriedky na upchatý drez – bez chemikálií

Silné chemikálie sú pri riešení problému upchatého drezu zvyčajne dosť účinné. Nie je to však riešenie bez nevýhod – po použití drsných prostriedkov sa z potrubia uvoľňujú nebezpečné výpary. Hlavnou zložkou tohto typu prostriedku je hydroxid sodný vo vysokej koncentrácii. Je vysoko korozívny a nebezpečný pre naše zdravie. Tieto typy prípravkov by sa tiež mali uchovávať mimo dosahu detí a zvierat. Chémia však nie je jediným riešením, ktoré môžete vyskúšať, keď je váš drez upchatý. Medzi domáce prostriedky patria výrobky, ktoré sú po ruke vo väčšine kuchýň.

  • Sóda a ocot

Do odtoku nasypte pol šálky jedlej sódy a potom doň nalejte pol šálky octu. Odtok zakryte tanierom alebo ho upchajte zátkou. Keď jedlá sóda chemicky reaguje s octom, vo vnútri odtoku sa vytvorí pena a budete počuť syčivý zvuk. To sú signály, že domáca chémia funguje. Po 20-30 minútach je potrebné odtok prepláchnuť zapnutím silného prúdu horúcej vody.

  • Prášok do pečiva

Ak nemáte jedlú sódu, alternatívou je prášok do pečiva – jeho hlavnou zložkou je sóda. Po vysypaní 1-2 balíčkov do odtoku zalejte prášok do pečiva octom. Reakcia bude podobná ako pri sóde. Po niekoľkých minútach výlevku výdatne vypláchnite horúcou vodou.

  • Soľ a vriaca voda

Má podobný účinok ako jedlá sóda a prášok do pečiva. Nasypte do odtoku pol šálky soli, zalejte ju trochou horúcej vody a nechajte pôsobiť 15 – 20 minút. Soľ by mala počas tejto doby rozpustiť všetky nahromadené zvyšky. Po uplynutí tohto času zapnite silný prúd horúcej vody, aby ste potrubie dobre prepláchli.

  • Gumený zvon, piest

Ak je v umývadle stojaca voda, musíte sa jej zbaviť skôr, ako použijete chemické alebo ekologické prostriedky. Jediný spôsob, ako to urobiť, je použiť gumový piest. Ak chcete potrubie uvoľniť, priložte ho k odtoku. Ak máte drez s dvoma miskami, druhý odtok upchajte zátkou. Pri jednokomorovom jednoducho zakryte prepadový otvor voľnou rukou. Potom niekoľkokrát zatlačte zvon do drezu a späť. Po niekoľkých opakovaniach by sa potrubie malo uvoľniť natoľko, aby voda mohla začať tiecť.

Foto: shutterstock/EKramar
  • Krtko

Keď všetky použité opatrenia nepomôžu, skôr ako zavoláte inštalatéra, môžete použiť kanalizačnú pružinu. Ide o zariadenie, pomocou ktorého odblokujete upchávky, ktoré sa vytvorili ďalej v odtoku. Môže mať dĺžku 1,5 až dokonca 5 metrov. Jeho použitie je relatívne jednoduché, ale najlepšie je, ak ho vykonávajú dvaja ľudia. Je potrebné odstrániť sifón, vložiť koniec pružiny do odtoku, jemne ho celý zaskrutkovať a potom odskrutkovať, pričom sa otočí na druhú stranu. Použitie kanalizačnej pružiny v starých budovách si vyžaduje mimoriadnu opatrnosť – môžete totiž náhodne poškodiť potrubie. Ak tento postup nepomôže, zostáva už len zavolať inštalatéra.

Umývadlo sa nechce uvoľniť – vyčistite sifón

Je dôležité vedieť, že nečistoty sa môžu hromadiť nielen v hornej časti potrubia, ale aj v sifóne. Ak teda po pokuse o vyčistenie drezu voda stále neodteká – musíte vyčistiť sifón. Práve v ňom sa zachytáva väčšina nečistôt, ktoré sa dostanú do odtoku. To môžete urobiť aj sami, bez pomoci odborníka.

  • Pod sifón umiestnite vedro alebo umývadlo, aby nedošlo k zaplaveniu skrinky pod drezom.
  • Odskrutkujte maticu sifónu a vyberte konštrukciu sifónu spolu s odpadovou rúrkou, ktorá sa nachádza v otvore v stene.
  • Odstráňte odpad nahromadený v sifóne a prepláchnite jednotlivé časti sifónu.
  • Nakoniec celú vec nasaďte späť na miesto.

Upchávanie drezu možno znížiť inštaláciou vhodného sifónu. U tých v tvare U je pravdepodobnosť upchatia menšia ako u modelov so sifónom na fľaše. Tie prvé majú funkciu automatického čistenia a sú navrhnuté tak, aby efektívnejšie odvádzali odpad.

Upchatý drez je problém, ktorý sa skôr či neskôr objaví v každej kuchyni. Hoci chemické čistiace prostriedky fungujú rýchlo a účinne, nebudú fungovať, ak je v dreze voda. A čo je dôležitejšie, sú veľmi nebezpečné pre zdravie. Alternatívou sú domáce, neinvazívne spôsoby – zvon a kombinácia octu a sódy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Obľúbený trik na čistenie drezu sa skončil zatopenou kuchyňou. „Teraz sa toho ani nedotknem.“

Ako vyčistiť kuchynský drez? Vďaka tomuto spoľahlivému domácemu receptu bude bezpečné jesť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Citrusová kôra môže byť toxická. Takto odstránite škodlivé látky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sviatlana Yankouskaya). Citróny sú nepochybne najobľúbenejším citrusovým ovocím v našej krajine. Najčastejšie z nich vytláčame šťavu, ale na konzumáciu…

Ako sa zbaviť vlhkosti z okien? Osvedčená metóda pre suché okná

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/salarko). Problém zaparených okien a kondenzácie vody na ich povrchu je citeľný najmä v jesennom a zimnom období a…

Je to najzdravšia huba. Odborníci na výživu ju odporúčajú jesť pravidelne a len málo ľudí ju zbiera

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miljan Zivkovic). Táto huba je nielen veľmi chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Rastie v slovenských lesoch a napriek mnohým…

Vhoďte to do nádržky toalety. Toaleta bude voňať a žiariť belosťou

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/EL BANCO04 pixabay/stevepb). Toaleta sa musí pravidelne čistiť čistiacimi prostriedkami, no aj z toho môže vzniknúť nepríjemný zápach. Aby…

Stráca váš tučnolist listy? Obnovte jeho pôvodný vzhľad pomocou tejto výživy z odpadu

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Umbetbayeva Alexandra). Tučnolist, známy aj ako strom šťastia, je obľúbená črepníková rastlina, ktorá poteší svojimi mäsitými, lesklými listami umiestnenými…

Auto Trendy

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Audi uvádza na trh novú verziu kompaktného modelu A3 PHEV s elektrickým dojazdom až 143 km

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi predstavilo novú plug-in hybridnú verziu modelu A3. V porovnaní so starým modelom inzeruje dvojnásobný elektrický dojazd. Audi predstavilo novú p

Číňania z Leapmotor predstavili v Paríži nové elektrické SUV B10. V Európe sa bude predávať od roku 2025

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Paríži bol oficiálne predstavený tretí model Leapmotor na európskom trhu. Očakáva sa, že SUV B10 bude stáť menej ako 30 000 EUR. V Paríži

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov