11.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Veselova).
Nie ste si istí, čím šalát okoreniť? V obchode kúpená „hotová“ zálievka môže ustúpiť domácemu vinaigrette. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí si strážia hmotnosť a obmedzujú príjem cukru. Nebude sladký, ale bude pikantný a chutný.
Omáčka vinaigrette je klasikou tohto žánru. Táto studená šalátová omáčka pochádza z Francúzska, ale získala si srdcia gurmánov po celom svete. Je cenená pre svoju sviežosť a ľahkosť a pripraví sa za krátky čas. Stačí len niekoľko základných prísad a vyčarujete dokonalý doplnok ku každému šalátu. Nie všetci však vedia, že vinaigrette nepotrebuje cukor ani med. Jeho zdravá verzia je užitočná pre všetkých, ktorí držia diétu, ale nielen pre nich.
Kto robí najlepší vinaigrette, ak nie Francúzi? Francúzsky šéfkuchár Jacques Pépin často zdieľa osvedčené recepty na svojom profile na platforme TikTok. Svojim divákom okrem iného ukázal, ako pripraviť dokonalú omáčku vinaigrette. Ako uviedol, všetko, čo obsahuje viac ako 25 percent cukru, sa považuje za dezert. Z tohto dôvodu pripravil šalátovú zálievku, ktorá neobsahuje med ani biely či hnedý cukor. Vyzerá vynikajúco a chutí ešte lepšie.
Ingrediencie:
- 2 šalotky
- 2 lyžice francúzskej horčice
- 1/4 šálky vínneho octu
- 2 PL vody
- 1 šálka olivového oleja
- prípadne 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Ideálny dresing na šaláty. Oceníte ho pre jeho všestrannosť a jedinečnú chuť.
- Šalotku najemno nakrájajte a vložte do pohára.
- Ak používate cesnak, prelisujte ho alebo rozdrvte rukou na malé kúsky.
- K obom druhom zeleniny pridajte horčicu, ocot a vodu.
- Pohár pevne uzavrite a pretrepávajte, kým sa všetky tekuté zložky nespoja a konzistencia od „šľahania“ mierne zhustne.
- Nakoniec do omáčky pridajte olivový olej, najlepšie extra panenský.
Hotovú omáčku môžete skladovať v chladničke niekoľko dní. Je ideálna do rôznych šalátov a vďaka nízkemu obsahu tuku je ideálna pre ľudí, ktorí bojujú s nadváhou alebo chcú zabezpečiť, aby ich strava bola bez cukru. Listy šalátu sa budú krásne lesknúť a ich chuť poteší aj nejedákov. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto nasekanú surovinu pridajte k mletému mäsu. Dodá fašírkam novú vôňu a chuť
Urobte ju teraz a na Vianoce podávajte k mäsu. Rodina sa bude stále pýtať na recept
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.