13.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Kafeel Ahmed).
Vyzerajú nenápadne, ale sú plné cenných látok, ktoré sú okrem iného vhodnou voľbou pre srdce a mozog. Hrsť mandlí denne je spôsob, ako doplniť horčík, draslík a vitamín E, ako aj znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu, zlepšiť pamäť a koncentráciu. Prečo sa oplatí jesť mandle? A sú lepšie blanšírované alebo so šupkou? Odpovedáme.
Mandle – nutričné hodnoty
Mandle sú jedlé semená mandľovníka obyčajného. Ponúkajú pôsobivú škálu vitamínov, minerálov a ďalších látok dôležitých pre organizmus. Obsahujú veľa bielkovín, tukov, najmä mono- a polynenasýtených, a vlákniny. Poskytujú vitamín E (jeden z najlepších zdrojov tejto zložky na svete), vitamíny skupiny B, horčík, vápnik, fosfor a draslík. Vyznačujú sa vyšším obsahom fytonutrientov ako obľúbené orechy, ako sú vlašské alebo lieskové orechy. Silné antioxidanty sú z veľkej časti koncentrované v ich hnedej šupke, takže blanšírované mandle nebudú tou najlepšou voľbou. Na druhej strane však blanšírované obsahujú menej kyseliny fytovej, ktorá môže do určitej miery obmedzovať vstrebávanie minerálov, ako je železo alebo vápnik.
Mandle sú mimoriadne výživné, ale patria medzi vysokokalorické produkty. Na 100 g suroviny poskytujú približne 575 kcal. Napriek tomu, keď sa zavedú namiesto nezdravých pochutín, pomáhajú chudnúť. Zistite, prečo sa stále oplatí po nich siahnuť.
Mandle prospievajú srdcu
Mandle sú zdrojom prospešných látok s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, ktoré majú neoceniteľný vplyv na kardiovaskulárne funkcie a činnosť srdca. Bolo zistené, že konzumácia mandľových jadierok môže zvýšiť hladinu HDL cholesterolu v tele a zároveň zlepšiť jeho účinnosť pri odstraňovaní cholesterolových usadenín z ciev a znižovaní hladiny „zlého“ cholesterolu. Konzumácia mandlí znižuje krvný tlak a tiež stabilizuje hladinu cukru v krvi. Podľa vedcov môže pomôcť aj hrsť mandlí denne, skonzumovaná v krátkom časovom období.
Pre silné kosti a zuby
Vďaka vysokému obsahu vápnika môžu mandle podporiť zdravie kostí a zubov. Najmä ak nejete veľa mliečnych výrobkov alebo ich nemôžete konzumovať, hrsť mandlí každý deň vám môže pomôcť udržať vyváženú stravu. Okrem toho mandle poskytujú fosfor, horčík, zinok, vitamín K a mangán, ktoré tiež prispievajú k zdraviu kostí.
Občerstvenie pre mozog
Mandle sa považujú za jedno z najlepších občerstvení pre mozog, a to aj vďaka zdravým tukom, vitamínu E a horčíku. Zlepšujú pamäť, koncentráciu, podporujú proces učenia, pomáhajú prekonávať stres a únavu a pripisujú sa im antidepresívne účinky.
Mandle v boji proti cukrovke
Mandle sú bohaté na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky, ktoré pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Obsahujú tiež veľa horčíka, ktorý reguluje hladinu glukózy v krvi. Vedci zdôrazňujú, že znížená vnútrobunková hladina horčíka môže prispievať k zhoršenému vylučovaniu inzulínu, čo zvyšuje riziko vzniku metabolického syndrómu a cukrovky.
Cenené pre svoje pozitívne účinky na tráviaci systém
Mandle majú priaznivý vplyv aj na tráviaci systém. Bolo zistené, že konzumácia hrsť mandlí denne počas štyroch týždňov zvýšila produkciu butyrátu sodného, mastnej kyseliny s krátkym reťazcom, ktorá súvisí so zlepšením zdravia črevného mikrobiómu. Tehotné ženy oceňujú mandle, pretože im pomáhajú pri nevoľnosti a pálení záhy.
Cenné pre pokožku
Vitamín E, polyfenoly a mastné kyseliny obsiahnuté v mandliach majú pozitívny vplyv na stav pokožky. Tieto zložky účinne spomaľujú prirodzene postupujúce procesy starnutia pokožky, hĺbkovo ju hydratujú a vyživujú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Skvost v domácej špajze. Brzdí tvorbu krvných zrazenín, chráni pred embóliou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.