Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Záhrada,

Konkurencia vianočnej hviezdy. Zdobí dom červenými korálkami

14.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Greeske). Pri príprave vianočných dekorácií sa neobmedzujeme len na zdobenie vianočného stromčeka. Mnohí z nás chcú mať sviatočné prvky takmer v každom kúte...

14.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Greeske).

Pri príprave vianočných dekorácií sa neobmedzujeme len na zdobenie vianočného stromčeka. Mnohí z nás chcú mať sviatočné prvky takmer v každom kúte bytu. Radi umiestňujeme nielen vence, ale aj črepníkové rastliny. Hoci sa vianočná hviezda dlho spájala predovšetkým s týmto obdobím, v súčasnosti získava vážneho konkurenta. Rozšírená gaultéria je originálna vianočná dekorácia, ktorá má vážnu šancu prekonať obľúbenú, ale dnes už trochu pošramotenú poinsenttiu.

Foto: shutterstock/Natalia Greeske

Ako vyzerá rozširujúca sa gaultéria? Stručná charakteristika

Hoci je táto rastlina vhodná predovšetkým na pestovanie na záhonoch v záhrade, v decembri si môžete pokojne kúpiť aj črepníkovú gaultériu. Poteší milovníkov prírodných vianočných dekorácií, ktorí zároveň hľadajú netradičné akcenty na výzdobu svojho domova.

Ako vyzerá gaultéria? Je to nízky a pomerne pomaly rastúci krík, zvyčajne nie vyšší ako 10 až 15 centimetrov. Z tohto dôvodu sa nazýva aj plazivá gaultéria. Preto sa bude výborne hodiť do bytov s nie príliš impozantnou veľkosťou.

Jej estetické vlastnosti určujú najmä tmavozelené a kožovité listy a červené bobule, ktoré sa v prírodných podmienkach objavujú na gaultérii na jeseň (zvyčajne v októbri) a sú jej charakteristickým znakom až do jari.

Je gaultéria jedovatá?

Pri rozhodovaní o umiestnení konkrétnych črepníkových druhov v domácnosti sa často riadime nielen ich dekoratívnosťou, ale aj ich vlastnosťami. Pre mnohých ľudí obľúbená vianočná hviezda je na začiatku spálená kvôli jedovatým látkam, ktoré obsahuje. Ako je to s rozprestierajúcou sa gaultériou? Je jedovatá?

Najviac pochybností môžu vzbudzovať veľké okrúhle plody. V tejto súvislosti máme dobré správy. Plody gaultérie nie sú jedovaté, takže nepredstavujú žiadne riziko pre malé deti a domáce zvieratá. Treba však poznamenať, že zároveň nie sú veľmi chutné, takže ich berme čisto okrasne.

Elegantná rastlina na Vianoce. Zistite jej preferencie

Rastlina nie je náročná na pestovanie, ale má svoje špecifické preferencie. Aby ste spoznali požiadavky gaultérie, stojí za to oboznámiť sa s podmienkami, v ktorých sa jej darí vo voľnej prírode. Je to zástupca čeľade vresovité, ktorý pochádza zo Severnej Ameriky a vo voľnej prírode ho možno vidieť v nižších úrovniach lesa. Je to preto, že nepotrebuje silné slnečné svetlo a najlepšie sa jej darí na mierne vlhkých pôdach.

Foto: shutterstock/Alesia.Bierliezova

Pestovanie gaultérie doma – hlavné zásady

Teraz sme ho spoznali trochu lepšie. Teraz je čas prejsť na zabezpečenie najlepších podmienok pre gaultériu v kvetináči. Tu je krátky pomocník, ktorý bude užitočný nielen pre začínajúcich záhradkárov.

  • Rastlina potrebuje kyslý (pH 3,5-4,2), humusový a priepustný substrát.
  • Gaultéria veľmi zle reaguje na sucho. Je potrebné ju zalievať často, ale mierne. Zalievajte, keď zistíte, že pôda v kvetináči mierne vyschla. Ani nadmerné zalievanie jej nerobí dobre a nadmerná vlhkosť vedie k hnilobe koreňov a odumieraniu kríka.
  • Zabezpečte jej polotienisté miesto mimo zdrojov tepla, ako sú radiátory.
  • Hnojenie gaultérie v zime nie je potrebné. V tomto období nemá rastlina vysoké nároky na minerálne látky, takže jej stačí poskytnúť vhodnú pôdu, aby bola peknou vianočnou dekoráciou.

Čo robiť s gaultériou po Vianociach?

Hoci prináša do domácností slávnostnú atmosféru, rozprestierajúca sa gaultéria nie je vhodná na dlhodobé pestovanie v kvetináčoch. Teplo v domácnostiach, najmä počas vykurovacieho obdobia, môže z dlhodobého hľadiska viesť k blednutiu listov. Ak sa to spojí s nadmerným zalievaním, existuje značné riziko vzniku hubových ochorení.

Otázka teda znie, ako sa vysporiadať s gaultériou po Vianociach? Aj keď je mrazuvzdorná, po jej umiestnení v byte nie je vhodné ju okamžite vyniesť do záhrady alebo na balkón. Jednoducho by tak došlo k teplotnému šoku, ktorý by mal za následok zamrznutie rastliny. Odporúča sa umiestniť gaultériu do svetlej, ale chladnej miestnosti. Tam v dobrej kondícii počká do jari a bude pripravená na vysadenie do zeme alebo na premiestnenie črepníka na terasu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na vianočnú hviezdu. Tu je nový sviatočný hit na parapetu

Čo môžete urobiť, aby mala vianočná ruža červené listy? Je to jednoduché. Zmiešajte ju s mliekom a vodou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako odstrániť zápach z posteľného prádla? Potrebujete dva produkty z kuchyne

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/triocean). Zápach posteľnej bielizne je niečo, čomu sa chce každý z nás vyhnúť. Spánok je totiž jedným z najdôležitejších…

Čo na suché ruky? Skúste prírodné prostriedky, ktoré robia zázraky

Ak sú vaše ruky počas jesene suché a drsné, určite vyskúšajte domáce prostriedky, ktoré vám pomôžu ich zregenerovať. Stačí niekoľko ingrediencií a vaša pokožka bude…

Pite ho na raňajky a schudnete. Zabudnete na maškrtenie a neustálu chuť na sladké

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova). V boji s nadbytočnými kilami je kľúčom k úspechu vyvážená strava a dávka zdravého pohybu. Niekedy však…

Tieto plody sú skutočnými kalorickými bombami. Sú „sladké ako cukrík“. S množstvom to radšej nepreháňajte

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksei Isachenko). Ovocie je zdrojom mnohých živín, vrátane: vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov. Niektoré z nich však obsahujú veľké…

Zbierajte na prechádzke a umiestnite pod hortenziu. Je to najlepšie jesenné hnojivo

20.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Evseyeva). Hortenzie sú krásne kvety, ale majú značné nároky na pôdu. Aby ich farebné gule kvetov zdobili záhradu…

Auto Trendy

Suzuki GSX-8R je motocykel, ktorý chcete vlastniť. Je to majster v každej kategórii

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na novom Suzuki GSX-8R som jazdil vo všetkých podmienkach: v meste, na ceste aj na okruhu. Som presvedčený, že je to najlepšia rozumná motorka, akú…

BMW uvádza na trh nový rad karbónového príslušenstva pre M5 Touring

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - BMW M5 Touring je možné vybaviť celým radom karbónových doplnkov. Ktoré položky si môžu zákazníci vybrať pre nové výkonné kombi.

Spoločnosť Ford uvádza na trh verziu pick-up Ranger s pohonom PHEV.

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Ford oficiálne predstavila novú hybridnú verziu pick-up Ranger. Nový variant PHEV dokáže na jedno nabitie prejsť viac ako 45 km.

Volkswagen predviedol novinky v oblasti dodávok. Transporter T7 rozvíri trh

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Výrobca z Wolfsburgu predstavil siedmu generáciu ikonickej dodávky. Nový Volkswagen Transporter T7 debutuje v niekoľkých karosárskych variantoch, niekoľkých verziách výbavy a so širokou škálou agregátov.…

Toyota Urban Cruiser: Všestranné hybridné SUV

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spomínate si na crossover, ktorý Toyota predávala pred rokmi? Teraz je to cenovo dostupné SUV. Toyota nemá núdzu o kompaktné vozidlá SUV. V skutočnosti má…

EÚ by mohla dokončiť clá na čínske elektromobily v septembri

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia by mohla hlasovať za dokončenie zdanenia elektromobilov vyrobených v Číne. Clá na elektrické vozidlá vyrobené v Číne by sa mohli zaviesť už v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov