14.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Beata Krolikiewicz).
Efektný makový koláč s čokoládovým krémom spojí chute milovníkov maku a čokolády!
Ingrediencie
Ingrediencie na korpus:
- 6 vajec
- 50 g masla
- 150 g cukru
- 100 g tortovej múky
- 200 g maku
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na punč:
- 150 ml vody
- 50 ml likéru Amaretto
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
Ingrediencie na krém:
- 250 g syra mascarpone
- 400 ml smotany(36 %)
- 200 g mliečnej čokolády
- 2 lyžičky želatíny
- 100 ml mlieka
Príprava
- V hrnci rozpustite maslo (na miernom ohni). Nechajte vychladnúť.
- Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte na tuhý sneh mixérom na vysokých otáčkach. Ku koncu šľahania postupne pridávajte cukor a potom po jednom žĺtka.
- Múku a prášok do pečiva preosejte do samostatnej misy. Zmiešajte ich s makom.
- Jemne spojte vaječnú zmes so suchými prísadami a tekutým maslom. Premiešajte stierkou – len dovtedy, kým sa prísady nespoja.
- Dno tortovej formy s rozmermi 24×24 cm vyložíme papierom na pečenie. Nalejte do nej cesto a vložte do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme približne 40-45 minút.
- Keď koláč úplne vychladne, rozrežte ho na dve časti a pokvapkajte punčom pripraveným z vody, cukru a likéru Amaretto.
- Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Odstavíme ju, aby vychladla (mala by zostať tekutá, ale nie horúca). Rýchlo zmiešame s vychladnutým syrom mascarpone.
- Želatínu rozpustíme v horúcom mlieku. Vychladnutú smotanu vyšľaháme. Ku koncu šľahania spojte s tekutou želatínou. Rozdeľte krém na dve časti v pomere 2:1.
- Väčšiu časť smotany spojte s čokoládovou zmesou. Čokoládovým krémom potrite vrcholky torty a navrch dajte zvyšnú šľahačku. Uložíme ich na niekoľko hodín do chladničky.
- Pred podávaním tortu podľa potreby ozdobte, napr. vyšľahanými bielkami a potravinárskym farbivom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.