15.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait).
Huspenina so zeleninou je hitom a takmer povinným občerstvením v zime. Je to nielen chutné, ale aj zdravé. Podľa vašich preferencií môžeme pripraviť s bravčovým alebo hydinovým mäsom. Čo robiť, aby nám to nezabralo príliš veľa času?
Huspenina je pokrm, ktorý dodnes dominuje našim stolom. Je to chutné a relatívne jednoduché na prípravu, ale celý proces môže byť časovo náročný. Ako to skrátiť?
Ako pripraviť kuraciu huspeninu? Pamätajte na toto pravidlo a nezaberie to veľa času
Základnou ingredienciou huspeniny je samozrejme mäso. Podľa mnohých tradičných receptov ich treba variť naozaj dlho, aby maškrta získala správnu konzistenciu a stuhla. Našťastie tento čas môžete výrazne skrátiť jednoduchým trikom. Tajomstvo spočíva vo výbere správneho mäsa.
Namiesto bravčových stehien zvoľte kuracie stehienka a kúpte si aj balíček želatíny. Pridaním do vývaru huspenina rýchlo zhustne a bude vyzerať naozaj krásne. Voliteľne môžete použiť aj hotový vývar (alebo vodu s kockou vývaru), ktorý skráti proces varenia až o hodinu a pol.
Koľko želatíny na liter hydinovej huspeniny? Potrebné ingrediencie
Ak sa chystáte pripraviť hydinovú huspeninu, je čas vyraziť na nákupy. Čo budete potrebovať?
- 300 gramov hydinového mäsa, najlepšie 3 stehná, aj keď môžu byť aj 1 prsia v ľahšej verzii. Ak radi varíte v zero waste duchu, môžete použiť aj mäsový vývar,
- voda alebo hotový vývar,
- želatína, cca. 7 čajových lyžičiek na 1 liter vody,
- 2 vajcia,
- 2 mrkvy,
- soľ a korenie podľa chuti,
- podľa chuti: pol konzervy kukurice, hrášku, cesnaku alebo polovice cibule.
Recept krok za krokom
Mäso a mrkvu (a cibuľu) vložíme do hrnca a zalejeme vodou, aby boli úplne zakryté. Varte, kým nedosiahnete var, odstráňte spodinu a varte ďalšiu 1-1,5 hodiny (s pripraveným vývarom až 30 minút, kým mäso už nie je surové). Odstráňte penu, ktorá sa vytvorí každých pár minút. Po určitom čase všetko vyberte a nechajte vychladnúť, potom nakrájajte hydinu a nakrájajte mrkvu na plátky. Medzitým si uvaríme vajíčka, prípadne precedíme hrášok a kukuricu. Hotové vajcia ochlaďte a nakrájajte na malé kúsky. Vývar precedíme, pridáme studenú vodu a odstátu huspeninu a necháme chvíľu postáť, mierne zohrejeme a dochutíme soľou a korením, prípadne pridáme dva strúčiky cesnaku prekrojené na polovice. Pripravené suroviny poukladajte do pohárov alebo šalátových misiek tak, aby zaberali len niečo vyše polovice objemu. Môžete to robiť vo vrstvách alebo úplne ľubovoľne. Zalejeme vývarom, necháme chvíľu vychladnúť a dáme do chladničky a o pár hodín budú hotové. Užite si to!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.