16.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Med je produkt, ktorý sa oplatí zaradiť do jedálnička z mnohých dôvodov. Okrem sladkej chuti ponúka aj celý rad zdraviu prospešných zložiek. Je obzvlášť užitočný v jesennom a zimnom období, keď sa stretávame s poklesom imunity. Liečivú silu má len pravý, prírodný med, ktorý nie je ťažké zameniť za falošný med. Ako si môžete ľahko overiť jeho kvalitu?
Ako sa vyrába med a aké má vlastnosti?
Prírodný med je včelí produkt. Vyrába sa spracovaním kvetného nektáru rastlín produkujúcich med a určitých výlučkov, ktoré sa nachádzajú na listoch. V závislosti od toho, z akých surovín pochádza, existujú tri základné druhy:
- Nektárové medy
- medovicové medy
- Zmiešané medy
Druh medu ovplyvňuje jeho farbu, štruktúru a chuť. Každý z nich je prírodnou pokladnicou cenných živín. Obsahuje sacharidy, organické kyseliny (glukónovú, jablčnú a citrónovú) a éterické oleje z nektáru. Je tiež vynikajúcim zdrojom minerálnych látok – draslíka, fosforu, vápnika, železa, mangánu, kobaltu a vitamínov A a B. Oplatí sa ho jesť okrem iného aj preto, že:
- je vynikajúcim prostriedkom na posilnenie imunity
- zmierňuje infekcie dýchacích ciest
- pomáha pri liečbe prechladnutia
- urýchľuje hojenie rán
- priaznivo pôsobí na pokožku a vlasy
- zabraňuje tvorbe zubného kazu
Ako rozoznať umelý med od pravého?
Vzhľadom na to, že za pohár kvalitného prírodného medu musíte zaplatiť do 10€, na trhu je už roky celý rad „medu podobných“ výrobkov. Umelý med nie je taký zdraviu prospešný, pretože obsahuje škodlivé glukózové sirupy, kukuričný sirup, sirup z repnej trstiny, invertný cukor atď. Niekedy môže byť obal zavádzajúci, pretože oba výrobky vyzerajú prakticky rovnako. Ako teda najjednoduchšie rozlíšiť umelý a prírodný med?
V prvom rade je dobré pozrieť sa na obsah nádoby. Falšovaný med má hladkú, tečúcu konzistenciu – nemení sa pri nižších teplotách, nekryštalizuje, nemá hrudky. Na povrchu tiež nebudeme pozorovať biele zvyšky.
Navyše, keď sa do nápoja pridá lyžička umelého medu, okamžite sa rozpustí. Pravý, prírodný med klesne na dno a mizne oveľa pomalšie, okrem toho si pri izbovej teplote zachováva svoj tvar, zatiaľ čo umelý sa rozlieva.
Ako rozoznáte pravý med od umelého? Vykonajte test zápalkou
Ak máte doma med, ktorého kvalitou si nie ste istí, najjednoduchším spôsobom je vykonať jednoduchý test, ktorý ukáže, či ide o umelý alebo prírodný med. Budete na to potrebovať len zápalku – ponorte síru na zápalke do medu a potom ju skúste zapáliť. Plameň sa objaví len vtedy, ak je med prírodný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto uskladnený med môžete v skrinke skladovať až dva roky. Stále bude vhodný na konzumáciu
Zmiešajte med s kurkumou. Je to senzačná zmes na prvé príznaky infekcie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.