17.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OttoPles).
Makovník je koláč, bez ktorého si vianočnú hostinu ťažko predstaviť. Tento lahodný dezert sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, ale dnes prichádzame s receptom na makový koláč na japonský spôsob. Neobsahuje žiadnu múku, ale namiesto nej v ňom nájdete lahodné strúhané jablká.
Vianoce by neboli tie pravé, keby na stole neboli sladké dezerty. Okrem perníkov a drobných sušienok sa oplatí hosťom naservírovať aj chutný koláč. Makový koláč v japonskom štýle je chutnou kombináciou maku, jabĺk a nadýchaného krému. Vyrazí dych aj tým najväčším gurmánom.
Recept na makovník v japonskom štýle s čokoládovou polevou. Ideálny dezert na pohostenie hostí počas sviatkov
Japonský makový koláč nie je vôbec zložitý na prípravu. A čo je najlepšie, nezaberie ani veľa času – rúra urobí väčšinu práce za vás. Ak však chcete mať na Štedrý deň menej práce, odporúčame koláč upiecť deň vopred. Bude chutiť rovnako sviežo a lahodne.
Ingrediencie na makový koláč:
- 450 g mletého maku
- 550 g strúhaných jabĺk
- 250 g práškového cukru
- 200 g masla
- 130 g krupice
- 8 vajec
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Ingrediencie na polevu:
- 70 ml 33-percentnej smotany
- 90 g horkej alebo mliečnej čokolády
- 1 PL masla
- voliteľne: hrsť orechov
Japonský makovník s polevou na Vianoce. Spôsob prípravy
- Prípravu začnite tým, že vyberiete maslo z chladničky, aby dosiahlo izbovú teplotu. V hrnci priveďte do varu mak a mlieko. Prikryté varte na miernom ohni približne 30 minút. Počas tejto doby by mal mak napučať. Mak sceďte od prebytočnej tekutiny v sitku alebo pomocou kúska gázy. Mäkké maslo spolu s práškovým cukrom vyšľahajte do hladkého a nadýchaného krému.
- Rozbijeme vajcia a oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtky po jednom pridávajte do sladkej maslovej zmesi a šľahajte do hladkého krému. Potom pridajte odkvapkaný mak, krupicu, nastrúhané jablká, prášok do pečiva a štipku soli. Všetky prísady spolu premiešajte.
- Bielka vyšľahajte do tuha a potom ich vlejte do makovej zmesi. Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie. Formu vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Dezert pečte jednu hodinu. Nakoniec pripravte polevu. V malom hrnci priveďte do varu smotanu a po jej zovretí pridajte maslo a rozdrvenú čokoládu. Miešajte, kým nevznikne hustá hmota, a potom ju nalejte na vychladnutý koláč. Makový koláč je pripravený na podávanie. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čokoládová torta so sladkým krémom a hruškami
Makový koláč, ktorý sa vždy podarí? Nemusíte ani predhrievať rúru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.