17.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rainbow33).
Perfektný vianočný koláč, vyzerá veľmi pekne na sviatočnom stole. Odporúčame.
Ingrediencie
Medové cesto:
- 2 vajcia
- 120 g masla
- 3/4 šálky práškového cukru
- 150 g medu
- 4 šálky múky
- 1 čajová lyžička sódy
- vanilkový cukor
Krém:
- 0,5 l mlieka
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- vanilkový cukor
- 4 lyžice krupice
- 250 g masla
- niekoľko kvapiek mandľového oleja
Okrem toho:
- 1 pohár slivkového džemu alebo džemu z čiernych ríbezlí
Poleva:
- 150 g horkej čokolády
- 50 g mäkkého masla
Posyp
- dekoratívne cukrovinky
Punč
- pohár čaju s citrónom
Príprava
1. Cesto
Z uvedených prísad vymiesime cesto, rozdelíme ho na 4 časti, každú časť vyvaľkáme na rovnakú veľkosť, t. j. na plech 20×30, pláty postupne vložíme do plechu a každý plát pečieme približne 15 minút pri 180 °C.
2. Krém
Mlieko s vanilkovým a práškovým cukrom zvarte, vsypte krupicu a uvarte, potom nechajte vychladnúť. Mäkké maslo vyšľaháme do nadýchanej peny, po lyžiciach pridávame vychladnutú krupicu, šľaháme do nadýchanej peny a nakoniec pridáme olej.
3. Prvý plát koláča navlhčíme čajom, potrieme polovicou krému, prikryjeme druhým plátom koláča navlhčeným a potretým džemom alebo marmeládou, prikryjeme tretím plátom koláča a druhou polovicou krému, prikryjeme posledným plátom koláča.
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme nasekané maslo, miešame, kým sa nerozpustí, polejeme koláč, vrch posypeme ozdobnými cukríkmi.
Dáme do chladničky najlepšie na noc, najlepšie chutí 2-3 dni po príprave.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.