19.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kamzasweet).
Sušené huby: bez nich sa nezaobíde žiadna štedrovečerná večera. Sú dôležitou ingredienciou kapustnice, raviol, knedlí a ďalších pochúťok, ktoré budú kraľovať na štedrovečernom stole. Skôr ako huby obohatia naše jedlá, treba ich vopred poriadne pripraviť. V súlade s kulinárskym umením je nevyhnutné ich namočiť do vody. Vodu však môžete nahradiť niečím iným a huby budú ešte chutnejšie. Poradíme vám, v čom namáčať huby, aby boli vaše vianočné jedlá chutné.
Delikátne huby? Tu je najlepší recept!
Je známe, že sušené huby je určite potrebné namočiť do vody, aby sa neskôr rýchlejšie uvarili. Niekedy môžete popustiť uzdu svojej kulinárskej fantázii a porušiť svoje zvyky. Namiesto vody môžete siahnuť po osolenom mlieku. Jednoducho do neho namočte huby aspoň na šesť hodín a potom ich uvarte do mäkka. Nakoniec vám nezostane nič iné, len ich scediť, nakrájať a pridať do svojich obľúbených jedál. Samozrejme, je potrebné ich vopred ochutiť: stačí soľ a korenie.
Horké huby? Takto sa zbavíte tejto chuti
Niekedy môžu mať huby po varení horkú pachuť, ktorá môže znížiť kvalitu pripravovaného jedla. Platí to najmä vtedy, ak bolo „lesné mäso“ nevhodne skladované. Našťastie sa nemusíte zbavovať húb. Stačí ich zaliať vodou, ale pridať niekoľko bobkových listov a polovicu nakrájanej cibule. Celé to nechajte odstáť aspoň dve hodiny, potom obsah misky sceďte, vodu vymeňte a varte ako zvyčajne.
Voda po hubách? Nikdy ju nevylievajte!
Ak sme huby uvarili, zvyšnú vodu nemá zmysel vylievať. Prečo nie? Hoci ju mnohí ľudia považujú za odpad, predsa len sa v nej zachovala lahodná vôňa húb. Preto sa ju oplatí ponechať a použiť. Vývar môžete použiť na prípravu polievky alebo ho pridať do či omáčky. Ak si neviete rady, čo s hubovým vývarom urobiť, ochlaďte ho a zamrazte vo vaničke na kocky ľadu. Potom budeme mať vývar po ruke, keď sa naskytne príležitosť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Odmietate kapra pre bahnitú chuť? Stačí len pár plátkov. Bude si oblizovať prsty
Huspenina nestuhla za 2 hodiny? Tajomstvo je v mäse. Toto pôjde rýchlejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.