Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Nadmerné potenie v noci je signálom tela. Je to choroba alebo nedostatok

20.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SpeedKingz). Nadmerné potenie v noci môže účinne znížiť kvalitu spánku. Niekedy je také intenzívne, že vás núti vstať a vymeniť si pyžamo a niekedy...

20.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SpeedKingz).

Nadmerné potenie v noci môže účinne znížiť kvalitu spánku. Niekedy je také intenzívne, že vás núti vstať a vymeniť si pyžamo a niekedy aj posteľnú bielizeň. Čo môže byť príčinou nočného potenia? Je príčinou vždy choroba?

Foto: shutterstock/SpeedKingz

Odkiaľ pochádza nočná hyperhidróza?

Veľmi často je príčina nočného potenia banálna a vôbec nesúvisí s prítomnosťou nejakej choroby, ale skôr s nevhodnými podmienkami v spálni. V lete je nočné potenie spojené s vysokými teplotami a spaním v neklimatizovanej miestnosti. Na druhej strane, v zime môže nočné potenie vyvolať prílišné vykurovanie domácnosti v kombinácii so spaním v teplom pyžame pod hrubou páperovou perinou.

Ak máte v spálni optimálnu teplotu a v poslednom čase ste sa neprezliekli do hrubšieho pyžama a zrazu sa u vás objaví nočné potenie a po prebudení si všimnete mokrý vankúš, je pravdepodobné, že vo vašom tele prebieha nejaký zápal, blíži sa infekcia alebo došlo k metabolickej či hormonálnej poruche. Prečítajte si o deviatich možných príčinách nočného potenia.

Stresové a úzkostné poruchy a nočné potenie

Stres, ktorý nás sprevádza počas dňa, bohužiaľ, s príchodom noci zázračne nezmizne. Nemusíme ho cítiť, ale telo nám dáva vlastné signály, že je v strese. Jedným z nich je práve nočné potenie, ktoré môže byť pri úzkosti pomerne intenzívne. Niekedy je prejavom takéhoto stresu aj nevedomé zatínanie čeľuste, škrípanie zubami a napínanie rôznych svalových skupín. To môže spôsobiť, že sa ráno zobudíme s pocitom bolesti, s bolesťou hlavy alebo svalov.

Horúčku predznamenáva nočná hyperhidróza

Jednou z častých príčin nočného potenia je zvýšená telesná teplota. Potenie sa zvyčajne vyskytuje počas obdobia znižovania teploty, pretože telo sa týmto spôsobom snaží znížiť svoje teplo. Zvyšuje sa aj po užití nesteroidných protizápalových liekov, ako je ibuprofén, alebo iných liekov s antipyretickými účinkami.

Sezónne infekcie sú často spojené s prítomnosťou dočasného nočného potenia, najmä u malých detí. Vtedy sa oplatí byť ostražitý a v prípade potreby pravidelne meniť dieťaťu pyžamo alebo posteľnú bielizeň.

Niektoré lieky a nočné potenie

Existuje mnoho skupín liekov, ktoré môžu spôsobiť vedľajší účinok nočného potenia. Patria medzi ne najmä lieky s antidepresívnym a protiúzkostným účinkom. Okrem toho môžu mať takéto vlastnosti hormonálne antikoncepčné prípravky a lieky znižujúce hladinu glukózy v krvi.

Klesajúci cukor a hyperhidróza

Nočné potenie môže byť spôsobené aj záchvatmi hypoglykémie, čo je pokles hladiny glukózy v krvi pod dolnú hranicu normy. Najčastejšie sa vyskytujú u ľudí s cukrovkou, napríklad po užití príliš vysokej dávky inzulínu. Hypoglykémia v noci môže byť obzvlášť nebezpečná, pretože napriek závažným príznakom nemusí vždy prebudiť zo spánku. Keď sa tak stane, pacient si nedokáže pomôcť, pretože si prítomnosť problému neuvedomuje.

Ak teda spíte v jednej izbe s inou osobou, oplatí sa ju poučiť o možných príznakoch hypoglykémie. Medzi ne patrí nadmerné potenie, tras, závraty alebo nervozita. Ak sa hypoglykémia vyskytne počas noci, ako prvé je potrebné skonzumovať 15 – 20 mg glukózy vo forme tabliet alebo gélu, prípadne zjesť výrobok obsahujúci jednoduché cukry (napr. cukríky alebo tyčinku). Potom sa odporúča skonzumovať jedlo obsahujúce komplexné sacharidy.

Foto: shutterstock/Stock-Asso

Alkohol bráni spánku

Užívanie alkoholu môže byť jednou z príčin nočného potenia. Samotný alkohol má tlmivý účinok na nervový systém, takže u ľudí pod jeho vplyvom sa potenie zvyčajne nevyskytuje. Môže sa vyskytnúť u chronických abstinentov počas abstinencie. Ak niekto pije intenzívne počas dňa, aj krátka prestávka v noci môže spôsobiť abstinenčné príznaky nízkej intenzity. Nočné potenie môže byť sprevádzané aj inými abstinenčnými príznakmi, ako sú úzkosť, tras, nevoľnosť, vracanie alebo nespavosť.

Hypertyreóza a nočné potenie

Hypertyreóza je pomerne zriedkavou príčinou nočného potenia. V priebehu ochorenia štítna žľaza produkuje nadmerné množstvo svojich hormónov, ktoré majú stimulačný účinok na metabolizmus organizmu. Tým sa zvyšuje celková telesná teplota, ktorú sa telo snaží znížiť potením. Medzi ďalšie príznaky hypertyreózy patrí pocit horúčavy, nervozita, úzkosť, trasúce sa ruky, úbytok hmotnosti a svalová slabosť.

Menopauza a nočné potenie

Obdobie menopauzy je búrlivým obdobím hormonálnych zmien v ženskom tele. Často sa spája s prítomnosťou obťažujúcich príznakov vrátane návalov horúčavy, niekedy sprevádzaných potením. Tie sú spôsobené zvýšením a následne znížením telesnej teploty pod vplyvom zmien hladín estrogénu a progesterónu v krvi.

Záchvaty horúčavy a potu sa môžu vyskytnúť aj v noci. Niekedy sú také intenzívne, že vás prinútia vymeniť si oblečenie a niekedy dokonca aj posteľnú bielizeň. Tieto príznaky však zvyčajne po skončení menopauzy pominú.

Nedostatok vitamínov a potenie

Dusivé, studené a náhle potenie môže byť spôsobené nedostatkom vitamínov. U detí aj dospelých sa nadmerné potenie vyskytuje v prípade nedostatku vitamínu D3. Je vhodné nechať si stanoviť hladinu tohto vitamínu, aby sa mohla začať prípadná suplementácia a odstrániť obťažujúci príznak.

Leukémia a lymfómy – prvým príznakom je niekedy nadmerné potenie

Nočné potenie je pomerne častým príznakom rozvoja leukémie alebo lymfómu. Zvyčajne sú veľmi intenzívne, pacient si môže potrebovať vymeniť pyžamo a posteľnú bielizeň niekoľkokrát za noc. Nočné potenie často sprevádza zvýšenie telesnej teploty bez určiteľnej príčiny, generalizovaná lymfadenopatia, slabosť, strata hmotnosti a znížená chuť do jedla.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Budíte sa v noci prepotená? Prinášame 5 dôvodov, ktoré vás prekvapia

Rozprávajú v spánku viac muži alebo ženy? Ktoré slovo je najčastejšie?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je to najzdravšia zelenina na svete. U nás nie je veľmi známa, hoci prababičky ju jedli

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katya Rekina). Americkí vedci vybrali najzdravšiu zeleninu na svete. Obsahuje veľa vitamínu C, viac draslíka ako paradajky a v…

Aké vitamíny chýbajú na jeseň? Zahrňte 10 vecí do svojho jedálneho lístka. Únava a ospalosť nebudú problémom

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/F01 PHOTO). S príchodom chladného počasia sa mnohí z nás cítia slabí a unavení. Niektorí ľudia si myslia, že…

Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina). Šaláty máme radi predovšetkým preto, že ich môžete pripraviť takmer z čohokoľvek a väčšina z nich je veľmi…

Ráno ho pijú vo veľkom a je to najhorší nápoj pre zuby. „Je to hrozné!“

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina So). Teplá voda s citrónom vypitá ráno je vraj zdravou alternatívou kávy alebo čaju. Je to rituál, ktorý…

Toto je tajomstvo zdravia a krásy Grékov. Jedia ho takmer každý deň

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoSGH). Grécky jogurt je v poslednom čase čoraz populárnejší. Tento krémový výrobok s kyslou chuťou jedia Gréci takmer denne,…

Auto Trendy

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Rusi Ladu skrátili a privarili 25 cm. Má byť lepšia ako Passat

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Lada pripravuje spustenie výroby nového modelu - Lada Aura. Ide o „biznis sedan“, ekvivalent automobilov ako Toyota Camry alebo donedávna Volkswagen Passat. Automobil vznikol rozšírením…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov