20.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).
Nemáte radi výrazný, prenikavý rybí zápach, ktorý sa v predvianočnom období vznáša po vašom byte, keď na Štedrý večer vyprážate kapra? Tento problém sa okrem vás týka aj mnohých ďalších ľudí, ale našťastie sa dá ľahko vyriešiť. Ak sa chcete zbaviť nepríjemnej arómy, vyskúšajte jednoduchý domáci trik.
Väčšina Slovákov si nevie predstaviť vianočný stôl bez vyprážanej ryby. Ak ju aj vy pravidelne pripravujete pre svoju rodinu, určite si pamätáte, že s týmto procesom je spojený jeden dosť nepríjemný moment.
Skutočnosť sa nedá poprieť. Zápach vyprážaného kapra, ktorý sa šíri v interiéri, určite nepatrí k tým najpríjemnejším, ale vy sa s tým vôbec nemusíte zmieriť. Stačí, ak ponoríte do toho rybu na 30 minút a zbavíte sa problému raz a navždy.
Namočte do neho rybu pred vyprážaním a zabudnete na nepríjemný zápach
Ak chcete, aby váš kapor alebo iná štedrovečerná ryba chutila lepšie a mala menej ostrý a charakteristický zápach, mali by ste sa o ňu ešte pred vyprážaním riadne postarať. Pred vložením na panvicu ju namočte aspoň na 30 minút do… mlieka. Po uplynutí tejto doby ju sceďte z tekutiny a pokračujte podľa receptu. Uvidíte, že kapor bude jemnejší a jeho vôňa pri vyprážaní bude oveľa menej intenzívna.
Nielen mlieko. Tieto triky vám tiež pomôžu zbaviť sa zápachu vyprážaného kapra
Ak vás napriek dôkladnému namočeniu kapra do mlieka ryba pri vyprážaní stále obťažuje nepríjemnou arómou, najlepšie, čo môžete urobiť, je jednoducho otvoriť okná v kuchyni a zapnúť odsávač pár na maximum.
A keď miestnosť dôkladne vyvetráte, môžete sa zbaviť všetkých zvyškových pachov pomocou domáceho osviežovača vzduchu. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto ingrediencie:
- fľaša s rozprašovačom
- 1 pohár vody
- 1,5 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 2 čajové lyžičky liehu
- 20 kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja
Do nádoby nalejte najprv vodu, potom lieh a sódu bikarbónu. Prísady dôkladne premiešajte a úplne na záver pridajte svoj obľúbený esenciálny olej, napr. rozmarín, levanduľu alebo eukalyptus, podľa toho, akú vôňu máte radi. Nastriekajte v kuchyni a nepríjemná rybia aróma určite rýchlo zmizne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako si vybrať tie najlepšie mandarínky? Pozrite sa na šupku, ale dôležité je ešte niečo iné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.