Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Pixabay). Nič sa nevyrovná domácemu chlebu, ktorý je príjemne chrumkavý a navyše v strede dokonale mäkký. Storočný recept na chlieb nemá konkurenciu a v...

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Pixabay).

Nič sa nevyrovná domácemu chlebu, ktorý je príjemne chrumkavý a navyše v strede dokonale mäkký. Storočný recept na chlieb nemá konkurenciu a v mnohých domácnostiach ho pripravujú po sebe nasledujúce generácie. Vládne tu tradícia a domáce suroviny bez konzervantov a umelých prísad.

Foto: pexels.com/Pixabay

Domáci chlieb je skutočná pochúťka, ktorej príprava, ako sa ukazuje, vôbec nemusí byť zložitá. Niekedy sa stačí presvedčiť, aby ste ho pripravili raz a na pekárenské výrobky nadobro zabudli. Tento recept, ktorý má okrúhlych 100 rokov, je na túto úlohu ako stvorený – chutí skvele s maslom a rôznymi prílohami.

100 rokov starý recept na chlieb. Takto ho robili naše babičky

V súčasnosti môže byť aj chlieb pochybnej kvality – najmä ten, ktorý sa kupuje v supermarketoch alebo pochybných pekárňach. Preto namiesto toho, aby ste riskovali a kupovali rožky alebo chlieb plný konzervačných látok alebo podivných prísad, zvážte, či si ho neupečiete sami doma. Ukazuje sa, že je to triviálne jednoduché a „pokusy“ rozptýlia všetky pochybnosti.

Nič sa nevyrovná vidieckemu chlebu – vnútri mäkký a nadýchaný, zvonka s chrumkavou kôrkou. Ak snívate o podobnej pochúťke, spoľahnite sa na recept, ktorý je starý 100 rokov. Používali ho naše babičky a v mnohých domácnostiach sa používa dodnes. Používajú sa len základné suroviny, pričom celý proces nie je náročný ani zdĺhavý.

100 rokov starý recept na chlieb. Tu vládne jednoduchosť a vidiecke ingrediencie

Ingrediencie:

  • 400 ml teplej vody,
  • 500 g múky,
  • 8 g sypkého droždia,
  • 20 g cukru,
  • 60 ml oleja,
  • 5 g soli.

Spôsob prípravy:

  1. Na začiatku nalejte do misky teplú vodu, pridajte cukor, droždie a olej. Všetky prísady zmiešajte metličkou, misu prikryte utierkou a nechajte 15 minút odstáť.
  2. Po uplynutí tejto doby pridáme múku preosiatu cez sito a soľ. Teraz všetko premiešajte rukami a po chvíli prejdite na miesenie cesta – malo by byť jednotné a hladké.
  3. Guľu cesta vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu alebo na dosku na pečenie. Opäť ho premiesime a vložíme do misy, prikryjeme a necháme 40 minút kysnúť.
  4. Cesto vráťte na dosku. Trochu ho prehnetieme, aby sa z neho dostal vzduch, a potom ho rozdelíme na dve časti.
  5. Každú časť opatrne prehnetieme a zrolovaním cesta dovnútra vytvoríme bochník. Bochníky opäť prikryte a nechajte ich 20 minút odpočívať.
  6. Po uplynutí tohto času prenesieme zrelé bochníky na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Vychutnajte si ich!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Bez múky a droždia a chutí ako z najlepšej pekárne. Chrumkavý zvonka a mäkký zvnútra

Nepridávajte ani gram cukru. Koláč, ktorý láka už svojou vôňou


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Francúzska zemiaková polievka je majstrovské dielo. Za pár eúr máte večeru ako v reštaurácii

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaKovaleva). Jednoduchá a chutná večera, ktorá nestojí veľa a je rýchlo hotová? Nemusí to byť len vyprážané jedlo so…

Takto podávam baklažán. Uložte si recept, pretože budete nadšení

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Stal sa neoddeliteľnou súčasťou mojej kuchyne, takže ho mám vždy poruke. Používam ho na prípravu rýchleho, chutného a…

Obyčajné mleté mäso nerobím. Ohnivé kotlety sú oveľa lepšie, tajomstvom je chlieb

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oakland Images) Požarského ohnivé kotlety bol pokrm, ktorý sa v Rusku objavil za vlády cára Mikuláša I. Tento rezeň…

Urobila som tieto buchty a zbláznila som sa. Mäkké ako obláčik a lepšie ako z pekárne

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/YesPhotographers). Asi každý bude súhlasiť s tým, že nie je nič lepšie ako chutné, domáce, teplé pečivo. Nie vždy…

Auto Trendy

Robot zvyšujúci pevnosť konštrukcie sa presadil v mokrom betóne

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Keď si väčšina z nás predstaví čerstvo vyliaty betón, predstaví si materiál, ktorý by sa mal nechať vyschnúť čo najhladšie. Nový kolesový robot však jazdí…

Šokujúca pravda: Mikrovozidlá sú na cestách nebezpečnejšie než si myslíte!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mikrovozidlá neabsolvujú tradičné nárazové testy, keďže ich typové schválenie to nevyžaduje. Napriek tomu, výsledky ukazujú, že kolízia s deformovateľnou prekážkou pri rýchlosti 45 km/h môže…

Európske tradície zlomené: Prečo nový Mercedes CLA prichádza s čínskym motorom?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Najnovšia generácia modelu Mercedes CLA prichádza s revolučným hybridným systémom, ktorý kombinuje spaľovací a elektrický pohon. Čo však vzbudzuje pozornosť, je skutočnosť, že nemecký gigant…

Hit v úspore nákladov: Prečo Dacia Sandero (nielen) v Nemecku valcuje konkurenciu!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Dacia Sandero s plynovou inštaláciou je v súčasnosti najlacnejším novým vozidlom v Nemecku. Prejdenie 1 km týmto vozidlom stojí majiteľa 32,2 centov. Celkovo je Dacia…

Očarujúci nový Lynk & Co 01: Zrýchlenie ako blesk a technológie budúcnosti na dosah ruky!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Lynk & Co na európskom trhu bola doteraz známa tým, že ponúkala iba jeden model – Lynk & Co 01. Po niekoľkých rokoch sa však…

Je nové Audi A5 2025 najlepším modelom vo svojej triede? Objavte jeho prelomové výhody!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nové Audi A5 pre rok 2025 predstavuje výrazný krok vpred medzi svojimi konkurentmi v segmente. Aj keď jeho hmotnosť môže prekvapiť, ponúka množstvo ďalších výhod.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov