21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/gkrphoto).
Poznáte to? Snažíte sa pripraviť na Vianoce tú najchutnejšiu rybu, ale obal odpadne a spáli sa v horúcom tuku namiesto toho, aby pevne priľnul k mäsu. Ak je to tak, pravdepodobne robíte jednu chybu. Týka sa to najmä rozmrazených filé.
Keď vyprážame ryby, chceme, aby boli chrumkavé a šťavnaté. Obalenie pomáha dosiahnuť tento cieľ a netýka sa len rýb, ale aj bravčových kotliet, rezeň a zeleniny. Dnes sa však zameriame na ryby, z ktorých, bohužiaľ, obal veľmi často odpadáva. Zdá sa, že všetko robíme správne, postupujeme podľa receptu a sme naozaj prekvapení, keď zrazu vidíme na panvici „holé“ mäso a obal sa páli v tuku. Stáva sa to kvôli dôležitej, ale mnohými nepovšimnutej chybe.
Už žiadny odpadávajúci obal. Pred vyprážaním urobte s rybou jednu vec
Pred Vianocami kupujeme veľa rýb. Niekedy si dáme čerstvé filety a zvončeky, ale najčastejšie volíme mrazené ryby, a to nielen na sviatky, ale aj na každodennú večeru. Niektorí ľudia obalujú ryby len v múke a to nie je chyba. Filé osmažené v strúhanke je však naozaj výborné, pokiaľ sa strúhanka prilepí.
Prečo sa vlastne strúhanka z ryby odlepuje? Dôvod je jediný a dosť dôležitý – strúhanka sa na mokré mäso neprilepí. Ak použijete mrazenú rybu a pred vyprážaním ju rozmrazíte, nezabudnite ju osušiť papierovou utierkou. Keď je ryba suchá, strúhanka na nej dokonale priľne a vy pripravíte chutný pokrm, či už máte chuť na domáce rybie prsty alebo šťavnaté filé.
A čo čerstvé ryby?
Na trhoch a v predajniach rýb máme na výber z množstva čerstvých rýb. Niektoré sú balené, iné sú vystavené na pultoch v nádobách s ľadom. Aj takéto ryby sa musia pred vyprážaním bezpodmienečne vysušiť. Ďalšia vec, na ktorú si treba dať pozor, je soľ. Samozrejme, pred vyprážaním sa oplatí rybu ochutiť, aby sa zvýraznila jej chuť, ale nezabudnite, že soľ odvádza vodu. Keď teda rybu nasolíte a odložíte ju na jemné marinovanie, nezabudnite tiež odsať vlhkosť pomocou papiera. Chuť zostane zachovaná a rovnako aj obal.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako vyčistíte rybu za 60 sekúnd? V zásuvke nájdete niečo lepšie ako nôž. Rýchlo a bez neporiadku
Takto upečený losos určite nebude suchý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.