Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

„Maková slečna“. Tento koláč poteší chuťové bunky každého. Pripravte ho a nezostane z neho ani omrvinka

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK). „Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa...

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK).

„Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa bude hodiť na výnimočné príležitosti.

Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK

Vianoce sú obdobím, keď mnohí z nás celý rok túžobne čakajú, aby si mohli dopriať tradičné jedlá. Okrem tradičných jedál sú na stole aj rôzne koláče, ktoré dokonale chutia k popoludňajšej káve alebo horúcemu čaju. Ak by ste sa chceli odkloniť od klasického makového koláča, vyberte si „makovú slečnu“, vrstvený koláč, ktorý dokonale prelomí chute.

Aké koláče môžete upiecť na Vianoce? „Maková slečna“ urobí na vianočnom stole rozruch

Medzi vianočné koláče patrí aj makový koláč, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť Vianoce. Veď mak je neoddeliteľnou súčasťou zimných sviatkov. Tento rok môžete namiesto zabaleného makového koláča vyskúšať pôsobivú a prekvapivú kompozíciu chutí – makový vrstvený koláč. Pod očarujúcim názvom „maková slečna“ nájdete koláč so smotanovým krémom, ríbezľovým želé a makovou náplňou. Na jeho prípravu potrebujete jednoduché a bežne dostupné suroviny.

Na prípravu piškótového cesta potrebujete:

  • 8 bielkov z veľkých vajec,
  • 4 žĺtky z veľkých vajec,
  • 100 g mletých mandlí,
  • 100 g kokosových hoblín,
  • 150 g cukru na pečenie,
  • 150 g maku,
  • štipka soli
  • 4 PL citrónovej šťavy,
  • pol šálky vody.

Príprava zmesi:

  • 500 ml mlieka (2 šálky),
  • 4 žĺtky z veľkých vajec,
  • 125 g cukru na pečenie,
  • 150 g masla,
  • 2 PL zemiakovej múky,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 2 PL citrónovej šťavy,
  • kôra z 2 citrónov.

Ingrediencie na namáčanie:

  • 50 ml limoncelového likéru alebo citrónovej šťavy,
  • 50 ml vody.

Na ríbezľovú zmes:

  • 280 g ríbezľového džemu,
  • 1 želé s príchuťou lesného ovocia,
  • 200 ml horúcej vody,
  • 1 čajová lyžička želatíny,
  • 2 lyžice vody izbovej teploty.

„Maková slečna“ poteší chuťové bunky každého hosťa. Tu je recept

Predtým, ako začnete s výrobou piškótového koláča, nastavte rúru na 160 °C a vyložte plech s rozmermi približne 30×20 cm papierom na pečenie. Prísady vopred vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.

Koláč:

  • Vyšľahajte bielky do tuhej peny pri vysokých otáčkach a pridajte štipku soli.
  • Počas šľahania postupne pridávajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Postupne pridávajte žĺtky pri zníženej rýchlosti mixéra.
  • Miešajte, kým sa prísady nespoja, a pridajte mak, kokosové hobliny a mandľovú múčku.
  • Homogénnu zmes vylejte na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-35 minút, kým nie je suchá.
  • Upečený piškótový koláč nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na tri tenké vrstvy. Každú z nich namočte do zmesi limonádovej vody alebo citrónovej šťavy.

Krém:

  • Mlieko nalejte do hrnca a pridajte vanilkový cukor.
  • Zmes priveďte do varu a stiahnite z ohňa.
  • Žĺtky vyšľahajte s cukrom do bledej peny.
  • Pridajte múku a premiešajte.
  • Prilejte polovicu prevareného mlieka a vymiešajte do hladkej hmoty.
  • Pridajte zvyšok mlieka a za stáleho miešania pridajte na oheň, kým sa nevytvorí puding.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Maslo vyšľahajte do bledého krému a pridajte citrónovú šťavu.
  • Po častiach pridajte vychladnutý puding.

Zmes ríbezlí:

  • Želatínu zalejte 2 lyžicami vody a dôkladne premiešajte. Zmes odložte na 10 minút.
  • Želé nalejte do misky a zalejte horúcou vodou. Miešajte, kým sa nerozpustí, a pridajte napučanú želatínu a pokračujte v miešaní.
  • Pridajte džem a vymiešajte na penu. Odstavte, aby úplne vychladla.
  • Ríbezľovú zmes nalejte na piškótový koláč vo forme a dajte do chladničky asi na 1 hodinu, aby želé stuhlo.

Ak chcete pripraviť „makovú slečnu“, položte druhú tortu na prvú tortu potretú džemom a navrch rozotrite polovicu krému. Prikryte ďalším koláčom a potrite zvyšným krémom. Posypte kokosovými hoblinami a ozdobte ovocím. Pred podávaním tortu vložte do chladničky, aby sa vychladila.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Maková torta s kokosom

Makový koláč s čokoládovým krémom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pistáciový koláčik bude hitom týchto sviatkov. Tradičné koláčiky sa vedľa neho môžu schovať

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JJ Boutich) Už o niekoľko dní budeme sláviť Veľkú noc. Toto je posledná výzva na prípravu sviatočného menu. Ak…

Rýchle lievance. Nepridávam mlieko a napriek tomu sú mäkké

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mosiahina Yulia). Ak si z času na čas radi doprajete sladké raňajky alebo niečo sladké len tak, máme pre…

Keď ich ucítite, potečú vám slinky. Takéto žemle sa nedajú kúpiť, musíte si ich vyrobiť

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chaechaebyv). Je niečo úžasnejšie ako dom voňajúci čerstvými žemľami? Ak vás zaujíma odpoveď, budete ju musieť zistiť. Upozorňujeme, že…

Máte už dosť sendvičov? Toto sú doslova raňajky šampiónov. Polovičná porcia vás zasýti až do večera

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/V-anila). Už vás nudia sendviče na raňajky a tiež nudné miešané vajíčka? Ak áno, máme pre vás skvelý recept…

Dokonalá piškóta na každú príležitosť. Nikdy nespadne, je vysoká a nadýchaná ako obláčik.

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Piškóta je mimoriadne univerzálna. V prvom rade je základom koláčov, ale hodí sa aj na prípravu mnohých…

Auto Trendy

Pneumatika, ktorá sa nafúkne sama

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - S defektom už nemusíte stáť na krajnici! BMW prináša revolučné zariadenie Seal & Drive Kit, ktoré pneumatiku nafúkne aj za jazdy. Už žiadne stresy a…

Výška, z ktorej sa vám zatočí hlava: Najvyšší most sveta už čoskoro otvorený

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čína opäť ukázala svoje inžinierske majstrovstvo a prekonala všetky geografické prekážky! Na juhu krajiny stojí nový obrovský most Huajiang Grand Canyon Bridge, ktorý sa pýši…

Nepodceňujte tankovanie! Jednoduché chyby, ktoré môžu poškodiť vaše auto

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tankovanie paliva sa môže zdať ako rutinná úloha, no aj táto banálna činnosť môže zanechať následky na vašom aute, ak si nedáte pozor na základné…

Čínske lietadlo J-50: Neviditeľný lovec nad Taiwanom.

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - V posledných dňoch svet obleteli fascinujúce zábery najnovšieho čínskeho stíhacieho lietadla J-50, ktoré vyvolali vlnu špekulácií medzi vojenskými analytikmi. Tento revolučný stroj, ktorý je mnohými…

Škoda Octavia I: Legenda, ktorá zmenila slovenské cesty a naše pohľady na domácu značku

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pamätáte si moment, keď sa na našich cestách objavila prvá moderná Škoda Octavia? Bol rok 1996 a málokto vtedy tušil, že práve sleduje zrod skutočnej…

Tisíce životov v neistote: Automobilka zatvára svoju továreň

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Ekonomická vojna, ktorú rozpútal Donald Trump zavedením vysokých ciel na dovoz zahraničných automobilov, si vyberá svoju daň. V Kanade prichádzajú stovky rodín o živobytie, pretože…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov