21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK).
„Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa bude hodiť na výnimočné príležitosti.
Vianoce sú obdobím, keď mnohí z nás celý rok túžobne čakajú, aby si mohli dopriať tradičné jedlá. Okrem tradičných jedál sú na stole aj rôzne koláče, ktoré dokonale chutia k popoludňajšej káve alebo horúcemu čaju. Ak by ste sa chceli odkloniť od klasického makového koláča, vyberte si „makovú slečnu“, vrstvený koláč, ktorý dokonale prelomí chute.
Aké koláče môžete upiecť na Vianoce? „Maková slečna“ urobí na vianočnom stole rozruch
Medzi vianočné koláče patrí aj makový koláč, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť Vianoce. Veď mak je neoddeliteľnou súčasťou zimných sviatkov. Tento rok môžete namiesto zabaleného makového koláča vyskúšať pôsobivú a prekvapivú kompozíciu chutí – makový vrstvený koláč. Pod očarujúcim názvom „maková slečna“ nájdete koláč so smotanovým krémom, ríbezľovým želé a makovou náplňou. Na jeho prípravu potrebujete jednoduché a bežne dostupné suroviny.
Na prípravu piškótového cesta potrebujete:
- 8 bielkov z veľkých vajec,
- 4 žĺtky z veľkých vajec,
- 100 g mletých mandlí,
- 100 g kokosových hoblín,
- 150 g cukru na pečenie,
- 150 g maku,
- štipka soli
- 4 PL citrónovej šťavy,
- pol šálky vody.
Príprava zmesi:
- 500 ml mlieka (2 šálky),
- 4 žĺtky z veľkých vajec,
- 125 g cukru na pečenie,
- 150 g masla,
- 2 PL zemiakovej múky,
- 1 vanilkový cukor,
- 2 PL citrónovej šťavy,
- kôra z 2 citrónov.
Ingrediencie na namáčanie:
- 50 ml limoncelového likéru alebo citrónovej šťavy,
- 50 ml vody.
Na ríbezľovú zmes:
- 280 g ríbezľového džemu,
- 1 želé s príchuťou lesného ovocia,
- 200 ml horúcej vody,
- 1 čajová lyžička želatíny,
- 2 lyžice vody izbovej teploty.
„Maková slečna“ poteší chuťové bunky každého hosťa. Tu je recept
Predtým, ako začnete s výrobou piškótového koláča, nastavte rúru na 160 °C a vyložte plech s rozmermi približne 30×20 cm papierom na pečenie. Prísady vopred vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
Koláč:
- Vyšľahajte bielky do tuhej peny pri vysokých otáčkach a pridajte štipku soli.
- Počas šľahania postupne pridávajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Postupne pridávajte žĺtky pri zníženej rýchlosti mixéra.
- Miešajte, kým sa prísady nespoja, a pridajte mak, kokosové hobliny a mandľovú múčku.
- Homogénnu zmes vylejte na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-35 minút, kým nie je suchá.
- Upečený piškótový koláč nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na tri tenké vrstvy. Každú z nich namočte do zmesi limonádovej vody alebo citrónovej šťavy.
Krém:
- Mlieko nalejte do hrnca a pridajte vanilkový cukor.
- Zmes priveďte do varu a stiahnite z ohňa.
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom do bledej peny.
- Pridajte múku a premiešajte.
- Prilejte polovicu prevareného mlieka a vymiešajte do hladkej hmoty.
- Pridajte zvyšok mlieka a za stáleho miešania pridajte na oheň, kým sa nevytvorí puding.
- Nechajte vychladnúť.
- Maslo vyšľahajte do bledého krému a pridajte citrónovú šťavu.
- Po častiach pridajte vychladnutý puding.
Zmes ríbezlí:
- Želatínu zalejte 2 lyžicami vody a dôkladne premiešajte. Zmes odložte na 10 minút.
- Želé nalejte do misky a zalejte horúcou vodou. Miešajte, kým sa nerozpustí, a pridajte napučanú želatínu a pokračujte v miešaní.
- Pridajte džem a vymiešajte na penu. Odstavte, aby úplne vychladla.
- Ríbezľovú zmes nalejte na piškótový koláč vo forme a dajte do chladničky asi na 1 hodinu, aby želé stuhlo.
Ak chcete pripraviť „makovú slečnu“, položte druhú tortu na prvú tortu potretú džemom a navrch rozotrite polovicu krému. Prikryte ďalším koláčom a potrite zvyšným krémom. Posypte kokosovými hoblinami a ozdobte ovocím. Pred podávaním tortu vložte do chladničky, aby sa vychladila.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Makový koláč s čokoládovým krémom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.