22.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/monticello).
Pri príprave domáceho makového koláča chceme, aby chutil čo najlepšie. Určite by nikto nechcel, aby sa jeho hostia sťažovali na horkosť, ktorú si môžeme spôsobiť nesprávnou prípravou zmesi. Preto vám ukážeme, ako sa tomuto kulinárskemu fiasku vyhnúť. Ukazuje sa, že sa ho môžete dopustiť celkom nevedomky.
Každý mi dá za pravdu, že makový koláč je neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Hrdo sa radí k perníkom a veľa ľudí po ňom siahne. Kúsky tohto pečiva sa dajú kúpiť v obchode, rovnako ako hotová maková plnka. Aby si však mnohí boli istí najvyššou kvalitou chuti, rozhodnú sa ho pripraviť sami. Pretože tá, ktorú si môžete kúpiť, je obohatená o glukózovo-fruktózový sirup, ako aj o krupicu. Aby ste sa vyhli takýmto kombináciám, odporúčame preto pripraviť si túto pochúťku samostatne.
Niekedy sa však príprava hmoty môže skončiť katastrofou. Môže byť horká a nie veľmi chutná. Našťastie sme zistili, ako to napraviť. Ide o jednotlivé fázy mletia ingrediencií.
Vďaka tomu je maková hmota horká
Ak sa tento rok rozhodnete pripraviť si makovú hmotu sami, nezabudnite na niekoľko dôležitých vecí. Ako vieme, neobsahuje len mak, ale aj orechy a pomarančovú kôru. To všetko je potrebné vopred pomlieť, aby mala zmes správnu konzistenciu. Práve v tejto fáze robí veľa ľudí veľkú chybu.
Predtým, ako prejdete k mletiu, je však potrebné poznamenať, že prvým krokom by malo byť namočenie maku do mlieka. Tým sa určite zruší jeho horkosť. Keď je takto pripravený, oplatí sa ho niekoľkokrát zomlieť spolu s ostatnými prísadami. Keď pridáte orechy a kôru, musíte si zapamätať poradie mletia. Ošúpané orechy by sa mali mlieť hneď po maku a potom nasleduje sušené ovocie. Na druhej strane, pomarančová kôra je na takéto spracovanie absolútne nevhodná. Keď sa to urobí, je vinníkom horkosti. Éterické oleje, ktoré sa z nej uvoľňujú, spôsobujú, že zmes nie je chutná. Preto je najlepšie pomarančovú kôru nakrájať nožom a pridať ju až na samom konci.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo sa dá urobiť, aby sa obal z vyprážanej ryby neodlupoval? Pred vyprážaním urobte dôležitý krok
Už žiadne suché mäso. Bravčové karé v tomto kúpeli získa slávnostnú vôňu a šialenú chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.