22.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
Zima nás nerozmaznáva prístupom k čerstvej zelenine, takže vymyslieť chutnú prílohu k jedlám na večeru sa stáva o niečo ťažšou úlohou. Lahôdkou, na ktorej si pochutnávajú deti aj dospelí, je strúhaná cvikla z pohárov. Je skvelou prílohou k spoločnému jedlu a dá sa ľahko pripraviť do zásoby. Ako si na zimu pripravíte lahodnú cviklu? Poradíme vám.
Čím ochutiť červenú repu, aby si zachovala svoju chuť?
Samotná cvikla nezaujme svojou málo výraznou chuťou. Až v kombinácii s vhodne zvoleným korením sa dá naplno vychutnať. Počas tepelného spracovania sa oplatí pridať do cvikly niečo kyslé.
Dobre poslúži čerstvo vylisovaná citrónová šťava, intenzívny liehový ocot alebo jemný vínny ocot. Červené víno tiež dodá nádych rafinovanosti. Chuť cvikly sa tiež zvýrazní:
- pridaním strúhaného jablka
- nakrájanou paprikou
- nasekanou petržlenovou vňaťou
- trochou orientálnej sójovej omáčky
- klinčekmi
- tymianom a bazalkou
Cvikla na zimu – nákupný zoznam
Jedným z najuniverzálnejších spôsobov prípravy cvikly, na ktorej si v zime pochutnávame, je uvariť ju a nastrúhať na jemné lupienky. Výborne chutia studené alebo zohriate v hrnci ako príloha k mäsovej večeri. Nič vám nebráni pridať ju do boršču uvareného vo vlastnej kuchyni.
Ingrediencie:
- 5 kg cvikly
- ½ šálky cukru
- 1 polievková lyžica kamennej soli
- ½ šálky octu
Ako pripraviť strúhanú cviklu do zimnej špajze?
- Cviklu umyte a potom vložte neošúpanú do hrnca, zalejte vodou a varte pod pokrievkou do mäkka. Môže to trvať približne 45 minút, hoci čas závisí najmä od veľkosti zeleniny.
- Keď je cvikla hotová, vodu zlejte a nechajte ju úplne vychladnúť. Vychladnutú zeleninu ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- Nastrúhanú cviklu ochuťte soľou, cukrom a octom. V prípade potreby zvýšte množstvo korenia podľa vlastnej chuti.
- Cviklu vložte do čistých a vypálených pohárov, zavrite ich a pasterizujte v hrnci 20 minút.
- Krátko po pasterizácii postavte poháre s cviklou hore dnom, prikryte ich utierkou a nechajte pomaly vychladnúť.
- Poháre naplnené lahodnou ciklou skladujte v chladnej a tmavej miestnosti, ktorá je bez vlhkosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepší gyros šalát, aký som jedla. Priateľ pridal prekvapivú ingredienciu. Už viem prečo
Najlepší mrkvový šalát. Vďaka dvom ďalším prísadám zmizne z taniera v okamihu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.