23.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Carey Jaman).
Nadchádzajúce sviatočné obdobie je ideálnou príležitosťou na prípravu chutného pečiva a dekorácií, ktoré potešia originálnym leskom. Niet divu, že sa mnoho ľudí obracia k trblietkam. Namiesto nákupu hotového výrobku v obchode si môžete doma pripraviť lacnejšiu a oveľa ekologickejšiu náhradu.
Jedlé trblietky na pečivo a bežné trblietky na dekoráciu sú jednoduchým spôsobom, ako dodať svojim výrobkom originalitu a iskru. Oplatí sa po nich siahnuť, keď chcete, aby vaše výrobky alebo sladkosti upútali pozornosť aj svojím vzhľadom. Najmä preto, že si ho môžete pripraviť doma.
Ako vyrobíte jedlé trblietky? Najjednoduchší spôsob
Na výrobu jedlých trblietok potrebujete len asi 50 gramov bieleho cukru a pol čajovej lyžičky tekutého farbiva. Oba produkty spolu zmiešajte, preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, vložte do rúry a zapnite prístroj na 10 minút pri teplote 175 stupňov. Trblietky sú pripravené na okamžité použitie. Len ho nezabudnite použiť príliš veľa, pretože cukor môže ovplyvniť chuť sladkosti.
Ako vyrobiť trblietky na tortu? Potrebujete len 3 prísady
Druhý recept si vyžaduje trochu viac odhodlania a času, ale zároveň nie je najťažší. Pripravte si:
- cca 110 g vody
- 30 g želatíny
- 1 čajová lyžička práškového farbiva (najlepšie trblietavého)
- silikónová podložka
- mixér
Do hrnca nalejte vodu, pridajte želatínu, chvíľu počkajte, kým napučí, a potom ju na miernom ohni priveďte do varu, aby sa prášok úplne rozpustil. Keď sa rozpustí, nechajte hrniec stáť asi 2 minúty, potom odstráňte penu a pridajte potravinárske farbivo. Dôkladne premiešajte. Vzniknutú zmes preneste na silikónovú podložku a rovnomerne rozotrite tak, aby zostala len tenká vrstva. Odložte na noc schnúť a ráno nakrájajte na kúsky a mixujte jeden po druhom, kým nezískate požadovanú hrúbku kryštálov.
Z čoho môžete vyrobiť trblietky na dekorácie a zábavu? Je to triviálne
Trblietky je rovnako jednoduché vyrobiť a môžete ich použiť na dekoráciu. Všetko, čo potrebujete, je trochu soli, práškové potravinárske farbivo (najlepšie trblietavé) a trochu vody. Posypte soľ farbivom, celé to postriekajte trochou vody a dôkladne premiešajte. Nechajte zaschnúť približne 1 – 2 hodiny. Po tomto čase budú trblietky pripravené na použitie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skontrolovať, či je vajce čerstvé? Takto sa vyhnete kulinárskej katastrofe
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.