23.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sofiia Popovych).
Snívate o dokonalých Vianociach? Vyberte si ikonickú trojvrstvovú tortu, ktorá nikdy neomrzí. Dokonale nahradí klasický makový koláč a babičkine koláče. Tajomstvo spočíva v chutných vrstvách a obláčikovo nadýchanom kréme. Kráľom je tu biblické ovocie a solídna porcia orechov.
Vianoce bez domácich sladkostí a pečiva nie sú správne. Preto sa oplatí pripraviť jeden z našich jedinečných koláčov. Špecialita s tromi poschodiami nemá konkurenciu – je dokonale nadýchaná, sladká a krásne prezentovaná.
Bez tohto koláča by bol Štedrý večer nudný. Pridanie biblického ovocia vyvoláva rozruch
Vianoce sú predovšetkým o čase strávenom s blízkymi, ale aj o štedro prestretom stole, ktorý doslova preteká tradičnými jedlami a sladkosťami. Stojí za to pripomenúť si aj sladké recepty, ktoré dokonale dotvárajú zimnú a vianočnú atmosféru. Na zozname by nemali chýbať perníky, makovník či drobenkové koláče, ale skutočným fenoménom je trojvrstvový koláč s prídavkom biblického ovocia.
V tomto prípade hrajú hlavnú úlohu dokonalé poschodia a biblické ovocie, ktoré dodajú charakter takmer každému sústu. Reč je, samozrejme, o figách, ktoré sa nielen krásne prezentujú na vianočnom stole, ale dodávajú aj výraznú, sladkú príchuť.
Vrstvený koláč s biblickým ovocím – ideálny na vianočný stôl
Sušienky:
- 3/4 šálky celozrnnej múky,
- 3 veľké vajcia,
- 3/4 šálky cukru,
- 3 ploché lyžice kakaa,
- 5 lyžíc oleja,
- 5 lyžíc vody,
- čajová lyžička prášku do pečiva.
Krém:
- 6 žĺtkov,
- 300 g masla,
- 4 lyžice cukru.
Prísady na vrchnú časť:
- 200 g nadrobno nakrájaných sušených fíg,
- 200 g hrozienok,
- 100 g orechov, napr. vlašských alebo lieskových,
- 100 g obľúbených mletých orechov,
- 2 PL pšeničnej múky,
- 6 vaječných bielkov,
- 6 lyžíc cukru,
- čajová lyžička prášku do pečiva.
Spôsob prípravy:
- Začneme piškótovým základom. Bielka vyšľaháme do tuhej peny a ku koncu postupne pridávame cukor a žĺtky. Stále miešame.
- Teraz postupne pridávame vodu a olej. Nakoniec múku, prášok do pečiva, kakao a všetko dôkladne premiešame stierkou. Cesto nalejeme do tortovej formy a pečieme 20 minút pri teplote 180 stupňov.
- Figy zalejeme horúcou vodou a keď sú mäkké, nakrájame ich na menšie kúsky. Bielka vyšľaháme do tuha, pridáme cukor, orechy a figy. Zmes jemne premiešame a pečieme rovnakým spôsobom ako spodnú časť piškótového koláča.
- Keď obe vrstvy vychladnú, je čas na náš krém.
- Do misy vylejeme šesť žĺtkov – vyšľaháme ich do bledého krému a postupne pridávame cukor. V samostatnej miske vyšľaháme maslo – do žĺtkového krému postupne pridávame mliečny krém. Zmes by mala byť ľahká a nadýchaná.
- Nakoniec krém lyžicou nanesieme na piškótový koláč, pekne ho rozotrieme a prikryjeme figovou polevou. Tortu posypeme práškovým cukrom a je hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Makový koláč s čokoládovým krémom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.