23.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/scottgardner).
Hodíte do panvice rybu alebo rezne a po chvíli je celá kuchyňa pokrytá mastnotou a vaše oblečenie je pripravené na pranie? Okolo poletujúce kvapky oleja sú skutočnou nočnou morou nielen počas predvianočných príprav, ale dá sa im ľahko vyhnúť. Ako vyprážať rybu, aby olej neprskal?
Teoreticky je vyprážanie rýb veľmi jednoduché, nie je na tom nič zložité a problémom môže byť len vhodné dochutenie mäsa. V praxi sa veci líšia. Stáva sa, že po vhodení tuku do panvice sa tuk rozprskne po celej kuchyni, ryba absorbuje všetok tuk, prilepí sa na dno a rozpadne sa na kúsky. Ako predísť jednej veľkej katastrofe a nezničiť svoj nápad na vianočné jedlá?
Ako vyprážať rybu, aby neprskala? Nasypte na panvicu a nebudete ľutovať
Olej pri vyprážaní strieka najčastejšie v dôsledku prebytočnej vody. Stačí málo, aby tuk „vybuchol“. Aby ste tomu zabránili, filé dôkladne osušte papierovou utierkou. V prípade mrazených kociek počkajte, kým sa dôkladne nerozmrazia a vyžmýkajte ich v utierke. Panvicu tiež nezakrývajte pokrievkou, pretože voda, ktorá sa na nej hromadí, problém len zhorší. Navyše získate dusenú, nie vyprážanú rybu. Ak sa chcete vyhnúť oprskaniu sporáka, prikryte panvicu na chvíľu cedníkom alebo investujte do špeciálnej pokrievky na vyprážanie. Pred vyprážaním tiež utrite panvicu do sucha.
Niekedy sa však špliechaniu nevyhnete. Stáva sa to okrem iného v prípade rýb. Potom čo? Pred naliatím tuku do panvice posypte jej povrch štipkou soli. Akokoľvek to znie čudne, znižuje to špliechanie. Nie nadarmo túto metódu používali naše staré mamy.
Ako vyprážať rybu, aby sa neprilepila na panvicu? Predídete tak jej rozpadnutiu
Špliechanie nie je jediný problém, s ktorým sa môžete stretnúť pri vyprážaní rýb. Ďalším častým problémom je, že sa prilepí na panvicu a pri vyprážaní sa rozpadne na kúsky. Aby ste tomu zabránili, stojí za to zvážiť príčinu. Tie môžu byť ako v prípade striekania. Preto sa oplatí ryby dôkladne vysušiť a odstrániť prebytočnú vodu. Na čo by ste si ešte mali dať pozor? Ako vyprážať rybu, aby sa neprilepila na panvicu a nerozpadla sa?
- Rybu vložíme do dobre rozohriateho tuku. Nepreháňajte to, najmä pri vyprážaní rýb v cestíčku.
- Rybu nesmažte na príliš vysokej teplote. Zvoľte stredný výkon horáka.
- Rybu príliš často neotáčajte. Najprv ju opečte z jednej strany a potom otočte, podľa veľkosti ryby, maximálne 5 minút z každej strany.
- Na otáčanie a vyberanie rýb použite drevenú alebo silikónovú obracačku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chcete zažiariť? Posypte svoje pečivo trblietkami. Môžete si ho vyrobiť sami doma
Opticky omladnite a zbavte sa kíl. Toto oblečenie a doplnky sú hitom na Štedrý večer
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.