24.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot).
So zimným obdobím prichádza aj chladné obdobie. Pred Vianocami sa oplatí zamerať nielen na prípravu štedrovečernej hostiny, ale aj na svoje zdravie. Skvelým posilňovačom imunity sa osvedčí elixír z medu, zázvoru, včelie chleba – Pergay a včelieho peľu. Aké vlastnosti má?
Med nie je len sladkou prísadou do čaju alebo pečiva. Tento prírodný produkt obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré majú priaznivý vplyv na naše zdravie a pohodu. V tradičnej medicíne sa používa od nepamäti. Vďaka vysokému obsahu vitamínov A a C, ako aj vitamínov skupiny B a kyseliny listovej, biotínu, draslíka a antioxidantov účinne podporuje imunitu, pôsobí antibakteriálne a upokojujúco napr. pri bolestiach hrdla. V kombinácii s ďalšími prísadami vytvára skutočnú vitamínovú bombu.
Sladký liek na posilnenie imunity. V okamihu vás postaví na nohy.
Oplatí sa obohatiť medovinu o včelí peľ, včelí chlieb – Pergay a zázvor. Ten pôsobí ako prírodné antibiotikum a vykazuje aj protizápalové, antioxidačné a antianemické vlastnosti. Je cenným zdrojom minerálnych solí a antivírusových vitamínov. Peľ nám na druhej strane poskytuje bielkoviny a exogénne enzýmy, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť.
Do jedálnička sa oplatí zaradiť pre vysoký obsah minerálov, ako je železo, kremík, horčík, selén, fosfor a meď. Ak pridáme štipku sušeného zázvoru do medu s peľom a včelím cklebom, získame domáci liek na prechladnutie. Zázvor má nielen antipyretický a analgetický účinok, ale pôsobí aj vykašliavacím spôsobom. S takýmto elixírom sme dokonca odsúdení na rýchle uzdravenie!
Zložky:
250 ml medu,
60 g včelieho peľu,
60 g včelieho chleba,
2 čajové lyžičky sušeného zázvoru.
Včelí med s peľom, včelým chlebom a zázvorom.
Spôsob prípravy
- Pripravte si veľkú nádobu, dôkladne ju umyte a vysušte.
- Peľ a včelý chlieb rozdrvte v mažiari, rozmixujte alebo nasekajte najemno nožom.
- Uveďte med do tekutého stavu, napr. krátkym vložením do teplého vodného kúpeľa.
- Nalejte med do sklenenej nádoby, pridajte práškový zázvor, chlieb a peľ a dôkladne premiešajte.
- Nádobu pevne uzavrite a odložte na niekoľko dní, aby zhustla.
- Z času na čas ho môžete premiešať.
Hotový elixír skladujte na tmavom a chladnom mieste, napríklad v pivnici alebo v špajzi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môže sa med pokaziť? Keď odskrutkujete nádobu, venujte pozornosť tomu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.