26.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Karolina Grabowska Pixabay/tic web app).
Vianoce sú tri dni osláv, počas ktorých sa oplatí venovať pozornosť zásadám savoir-vivre. Týka sa to najmä prestierania stola a usporiadania príboru hostiteľom aj hosťom počas stolovania. Nie každý pozná tieto jednoduché pravidlá, ktoré sú pri spoločenských stretnutiach mimoriadne dôležité. Čo by ste si mali pamätať?
Savoir-vivre pri stole. Ako usporiadať príbory?
Pri príprave štedrovečernej večere si mnohí kladú otázku, ako usporiadať príbor v súlade s platnými pravidlami savoir-vivre. Vznikajú otázky, čo dať vľavo a čo vpravo. Kde je nôž a kde je vidlička. Všetko závisí od poradia, v akom sa jedlá podávajú.
Príbor na prvý chod by preto mal byť umiestnený čo najďalej od taniera, teda môže ísť o polievkovú lyžicu alebo príbor na predjedlo. Príbor určený na posledný chod by mal byť umiestnený najbližšie k prestieraniu.
Toto je tiež rada pre ľudí, ktorí vidia na tanieri niekoľko nožov a vidličiek a nevedia, kde začať. Začíname s tými, ktoré sú najvzdialenejšie od okraja taniera a s nasledujúcimi jedlami sa čoraz viac približujeme ku stredu.
Okrem toho upozorňujeme, že priestor na ľavej strane taniera je vyhradený pre vidličky. Pravá strana je určená pre nože a lyžicu. Upozorňujeme, že čepeľ noža by mala smerovať k tanieru a hroty vidlíc by mali smerovať nahor.
Dezertný príbor je umiestnený nad prestieraním. Úplne hore je lyžica a tesne pod ňou vidlička. V tomto prípade je dôležité ich správne usporiadať. Pamätajte, že naberačka lyžice by mala smerovať doľava, t.j. oproti hrotom vidličky.
Čo tak kávová alebo čajová lyžička? Mala by byť vedľa pohára, ktorý by mal byť umiestnený napravo od taniera.
Samozrejme, čím väčšia oslava, tým väčší riad obohatený okrem iného o špecializované príbory. Vyššie spomenuté pravidlá sa určite budú hodiť pri rodinných stretnutiach, okrem iného aj počas Vianoc.
Čo by ste si ešte mali zapamätať? V prvom rade by príbory položené na stole mali pochádzať z jednej sady, aby od ostatných nevyčnievala žiadna vidlička či lyžica. Navyše je dôležité ich vopred vyleštiť, napr. pomocou bavlnenej tkaniny.
Komunikácia pomocou príborov. Čo znamená ich usporiadanie?
Pri jedle by ste si mali uvedomiť, že dôležité je usporiadanie príborov. Dá sa nimi sprostredkovať napríklad to, že nám nechutí jedlo. Preto nesprávne umiestnenie noža a vidličky môže byť vnímané zle.
Stojí za to vedieť, že vloženie príboru „za dvadsať päť“ a vloženie čepele noža medzi hroty vidličky znamená, že jedlo jednoducho nechutilo dobre. Ak však chceme signalizovať opačnú situáciu, príbor by mal byť umiestnený v strede taniera paralelne k sebe. Potom im povieme, že jedlo bolo vynikajúce.
Keď potrebujete počas jedla prestávku, stačí položiť nôž na štvrtú hodinu a vidličku na ôsmu. Nemôžu sa však krížiť. V ideálnom prípade by sa dno lyžice a hroty vidličky mali navzájom dotýkať a tvoriť ramená trojuholníka.
Čas na ďalší chod môžete oznámiť vytvorením znaku „+“ na tanieri pomocou noža a vidličky. Pri dokončovaní jedla by mali byť príbory umiestnené paralelne v šiestej hodine. Alternatívne sa používa aj poloha štvrtej alebo ôsmej hodiny.
Prestávku pri jedení polievky môžete signalizovať tak, že lyžicu necháte v tanieri a keď dojete, jednoducho ju položte na tanier nižšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kráľovská rodina to na Štedrý deň nemôže. Pre deti Kate a Williama platia prísne zákazy
Kedy zdobíte vianočný stromček? Podľa psychologičky to hovorí veľa o vašej osobnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.