26.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Karolina Grabowska).
Táto zelenina sa často používa v slovenskej kuchyni. Niektorí ľudia ju milujú, iní nenávidia, ale nie všetci vedia, že môže byť zdraviu škodlivá. Na ktorú zeleninu by ste si mali dávať pozor pri príprave jedál?
Cibuľa sa konzumuje už stáročia a často sa používa pri ochoreniach, ako je prechladnutie a chrípka. Je tiež skvelým doplnkom jedál, ale často sa jej konzumácia môže spájať s problémami s pečeňou. Kto by nemal jesť cibuľu v nadmernom množstve?
Je cibuľa škodlivá pre pečeň? Mnohí z nás si nevedia predstaviť jedlo bez tejto zeleniny.
Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele. Zodpovedá za vykonávanie biochemických procesov, uskladňuje energiu, produkuje žlč, neutralizuje toxíny a zodpovedá aj za termoreguláciu. Je to pozoruhodný orgán, ktorý sa dokáže sám regenerovať, ale tento proces trvá dlho, preto sa oplatí sa oň riadne starať. Bohužiaľ, jednou zo zeleniny, ktorá má na pečeň škodlivý vplyv, je v našej strave obľúbená cibuľa. Obsahuje vitamín C a je zdrojom vápnika, zinku a selénu. Má antibakteriálne a antiseptické účinky a prekvapivo chráni pečeň pred ukladaním tukov. Prečo by teda ľudia, ktorí majú problémy s pečeňou, nemali konzumovať cibuľu v nadmernom množstve?
Kto by nemal konzumovať cibuľu v nadmernom množstve? Ľudia s problémami s pečeňou by mali byť opatrní
Ak máte problémy s pečeňou, cibuľu samozrejme môžete jesť, ale nie vo veľkých množstvách. Prečo? Cibuľa stimuluje tráviaci systém a podporuje tvorbu žlče, ktorá zaťažuje pečeň. Okrem toho v nej obsiahnutá síra dráždi orgán, čo má za následok nepríjemné ťažkosti. Ľudia, ktorí trpia zlyhaním pečene, cirhózou alebo zápalom, by mali túto zeleninu používať s mierou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Obliekla som ich do pančúch a zavesila k oknu. Moja svokra si poklepala na hlavu, teraz robí to isté
Geniálny nápad na krájanie cibule. Bez sĺz a bez ťažkostí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.