27.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktory Panchenko).
Krehké cesto je univerzálnym základom pre väčšinu sladkého pečiva a chutnou pochúťkou samo o sebe. Jeho príprava je jednoduchá a pomerne rýchla, vyžaduje len niekoľko surovín a trochu práce.
Krehké cesto je základom dezertov, ako je tvarohový koláč, makový koláč, jablkový koláč a mnoho ďalších. Jeho chuť sa výborne kombinuje s mnohými prísadami, ktoré môžu spestriť pečivo. Jeho výhodou je, že sa dá dlho skladovať v mrazničke alebo chladničke. Okrem toho sa rýchlo a ľahko pripravuje. Takže ho môžu bez obáv vyskúšať aj tí, ktorí nie sú pokročilí v kulinárskom umení, a tí, ktorí sa vôbec nevenujú kulinárskym experimentom.
Potrebujete len štyri prísady a krehké pečivo vyjde perfektne
Základný recept na krehké cesto je veľmi jednoduchý. Potrebujete sotva štyri ingrediencie, ktoré určite nájdete aj u vás doma. Koláč si tak môžete pripraviť kedykoľvek dostanete chuť na niečo sladké. Čo potrebujete?
- pšeničnú múku – približne 250 g;
- kocka masla – 200 g
- práškový cukor – 75 – 100 g (podľa toho, ako sladký koláč chcete);
- vaječný žĺtok.
Krehké cesto – ako ho pripraviť?
Múku preosejte na dosku a vytvorte z nej kužeľ. V jeho strede urobte zárez. Maslo by malo mať izbovú teplotu. Keď je relatívne mäkké, nakrájajte ho na plátky a umiestnite okolo jamky v múke. Opatrne oddeľte žĺtok od bielka a vložte ho do stredu.
K tomu pridajte práškový cukor v takom množstve, aké chcete. Celé to dôkladne rozdrvte nožom. Rukou rýchlymi ťahmi vymieste cesto, ktoré vyformujte do kruhového tvaru. Dôležitá je rýchlosť miesenia, ako aj dôkladnosť. Cesto by malo mať hladkú konzistenciu bez viditeľných hrudiek. Takisto by sa nemalo drobiť, ale malo by sa spojiť do jednotnej hmoty. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na pol hodiny, aby sa vychladilo.
Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na hrúbku približne 3 – 4 cm. Potom môžete cesto použiť ako základ na rôzne druhy koláčov: jablkový koláč, ovocný koláč, tvarohový koláč alebo iné pečivo. Výborne sa hodí aj ako základ na sladké koláčiky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšie cesto na pirohy? Iba z tohto druhu múky. V opačnom prípade budú tvrdé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.