28.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations).
Jedlo na Silvestra by malo byť chutné, sýte a výdatné. Presne taký je beef stroganov, v slovenčine známy ako hovädzí stroganov. Toto jedlo sa stalo takmer klasikou pre stretnutia väčších skupín, svadby, krstiny a samozrejme, silvestrovské hostiny. Ako pripraviť chutné jedlo z hovädzieho mäsa a húb? Nezabudnite na šťavu, ktorá má takmer magickú moc – postaví vás na nohy v priebehu niekoľkých okamihov.
Hovädzí stroganov je jedlo, ktoré si vychutnávame pri rôznych stretnutiach, a hoci nie je také obľúbené ako vývar chuťovo nezaostáva. Myslím si totiž, že stroganov je veľmi výrazné jedlo plné chutí a vôní, a to nielen vďaka jemnému hovädziemu mäsu, ale aj vďaka ďalším, nemenej dôležitým ingredienciám. Medzi ingrediencie patria huby, paprika, nakladané uhorky a veľmi dôležitá vec – šťava spod uhoriek. Táto prísada nielenže dodáva pokrmu chuť, ale aj spôsobuje, že mäso je kompaktnejšie a nerozpadáva sa. Nič lepšie na Silvestra nenájdete.
Najlepšie jedlo na Silvestra a Nový rok
Ingrediencie:
- cca 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa (sviečková, roštenka)
- 500 g šampiňónov
- 2 väčšie papriky – červená a zelená
- niekoľko nakladaných uhoriek, najlepšie chrumkavých
- cca 700 ml vývaru z hovädzích kostí alebo bujónu
- paradajkový koncentrát
- cesnak podľa chuti (ja pridávam 2-3 strúčiky)
- 150 ml 33% smotany (môžete použiť aj kyslú smotanu)
- korenie – soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, sladká paprika, pálivá paprika
- 3 polievkové lyžice múky na zahustenie
- čajová lyžička horčice
- pol pohára šťavy z uhoriek
Spôsob prípravy:
- Hovädzie mäso nakrájajte na pomerne tenké pásiky dlhé asi 4 cm. Potom ho vložte do misky a marinujte v korení. Pridáme lyžičku sladkej papriky, cesnak pretlačený cez lis, trochu olivového oleja, soľ, korenie a lyžičku horčice. Takto pripravené mäso vložte na niekoľko hodín do chladničky.
- Po niekoľkých hodinách mäso vyberte z chladničky, posypte ho múkou a dôkladne premiešajte lyžicou. Odložte na pol hodiny, aby mäso dosiahlo izbovú teplotu. Potom rozohrejte hlbokú panvicu alebo hrniec, v ktorom chcete pokrm pripraviť. Pridajte 3 lyžice oleja a mäso smažte asi 5 minút, kým sa nezapečie zo všetkých strán.
- Kým sa mäso smaží, nakrájajte papriku a huby na väčšie kocky a nakladané uhorky na kolieska. Pridajte ich k hovädziemu mäsu a celé to smažte asi 3 minúty.
- Potom zalejte vývarom, pridajte bobkové listy, pár koliesok nového korenia a 2 lyžice paradajkového pretlaku.
- Znížte teplotu a prikryté varte 50 minút, kým mäso nezmäkne. Počas tejto doby by sa mala omáčka zredukovať, ak sa zredukuje príliš rýchlo, pridajte ešte trochu vývaru.
- Tesne pred dokončením dusenia pridajte šťavu z uhoriek. Ak ju pridáte príliš skoro, mäso môže byť príliš tvrdé. Varte ešte štvrť hodiny na miernom ohni a nakoniec pridajte smotanu na zjemnenie. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
Toto jedlo podávajte s knedľou, ryžou, zemiakmi alebo jednoducho s krajcom čerstvého chleba. Stroganov sa môže podávať aj ako dusené mäso bez ďalších prísad a je rovnako chutný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tak to je sekaná! Recept na rýchlu a výživnú večeru
Toto je najlepší gyros šalát, aký som jedla. Priateľ pridal prekvapivú ingredienciu. Už viem prečo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.