Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Za tento silvestrovský pokrm vás budú nosiť na rukách. Kľúčom je prísada, ktorá pomáha pri kocovine

28.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Jedlo na Silvestra by malo byť chutné, sýte a výdatné. Presne taký je beef stroganov, v slovenčine známy ako hovädzí stroganov. Toto jedlo...

28.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations).

Jedlo na Silvestra by malo byť chutné, sýte a výdatné. Presne taký je beef stroganov, v slovenčine známy ako hovädzí stroganov. Toto jedlo sa stalo takmer klasikou pre stretnutia väčších skupín, svadby, krstiny a samozrejme, silvestrovské hostiny. Ako pripraviť chutné jedlo z hovädzieho mäsa a húb? Nezabudnite na šťavu, ktorá má takmer magickú moc – postaví vás na nohy v priebehu niekoľkých okamihov.

stroganov_hovädzie mäso
Hovädzí stroganov
Foto: shutterstock/stockcreations

Hovädzí stroganov je jedlo, ktoré si vychutnávame pri rôznych stretnutiach, a hoci nie je také obľúbené ako vývar chuťovo nezaostáva. Myslím si totiž, že stroganov je veľmi výrazné jedlo plné chutí a vôní, a to nielen vďaka jemnému hovädziemu mäsu, ale aj vďaka ďalším, nemenej dôležitým ingredienciám. Medzi ingrediencie patria huby, paprika, nakladané uhorky a veľmi dôležitá vec – šťava spod uhoriek. Táto prísada nielenže dodáva pokrmu chuť, ale aj spôsobuje, že mäso je kompaktnejšie a nerozpadáva sa. Nič lepšie na Silvestra nenájdete.

Najlepšie jedlo na Silvestra a Nový rok

Ingrediencie:

  • cca 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa (sviečková, roštenka)
  • 500 g šampiňónov
  • 2 väčšie papriky – červená a zelená
  • niekoľko nakladaných uhoriek, najlepšie chrumkavých
  • cca 700 ml vývaru z hovädzích kostí alebo bujónu
  • paradajkový koncentrát
  • cesnak podľa chuti (ja pridávam 2-3 strúčiky)
  • 150 ml 33% smotany (môžete použiť aj kyslú smotanu)
  • korenie – soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, sladká paprika, pálivá paprika
  • 3 polievkové lyžice múky na zahustenie
  • čajová lyžička horčice
  • pol pohára šťavy z uhoriek

Spôsob prípravy:

  1. Hovädzie mäso nakrájajte na pomerne tenké pásiky dlhé asi 4 cm. Potom ho vložte do misky a marinujte v korení. Pridáme lyžičku sladkej papriky, cesnak pretlačený cez lis, trochu olivového oleja, soľ, korenie a lyžičku horčice. Takto pripravené mäso vložte na niekoľko hodín do chladničky.
  2. Po niekoľkých hodinách mäso vyberte z chladničky, posypte ho múkou a dôkladne premiešajte lyžicou. Odložte na pol hodiny, aby mäso dosiahlo izbovú teplotu. Potom rozohrejte hlbokú panvicu alebo hrniec, v ktorom chcete pokrm pripraviť. Pridajte 3 lyžice oleja a mäso smažte asi 5 minút, kým sa nezapečie zo všetkých strán.
  3. Kým sa mäso smaží, nakrájajte papriku a huby na väčšie kocky a nakladané uhorky na kolieska. Pridajte ich k hovädziemu mäsu a celé to smažte asi 3 minúty.
  4. Potom zalejte vývarom, pridajte bobkové listy, pár koliesok nového korenia a 2 lyžice paradajkového pretlaku.
  5. Znížte teplotu a prikryté varte 50 minút, kým mäso nezmäkne. Počas tejto doby by sa mala omáčka zredukovať, ak sa zredukuje príliš rýchlo, pridajte ešte trochu vývaru.
  6. Tesne pred dokončením dusenia pridajte šťavu z uhoriek. Ak ju pridáte príliš skoro, mäso môže byť príliš tvrdé. Varte ešte štvrť hodiny na miernom ohni a nakoniec pridajte smotanu na zjemnenie. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.

Toto jedlo podávajte s knedľou, ryžou, zemiakmi alebo jednoducho s krajcom čerstvého chleba. Stroganov sa môže podávať aj ako dusené mäso bez ďalších prísad a je rovnako chutný.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tak to je sekaná! Recept na rýchlu a výživnú večeru

Toto je najlepší gyros šalát, aký som jedla. Priateľ pridal prekvapivú ingredienciu. Už viem prečo


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov