29.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alter-ego).
Aziati veria, že im dodáva havranie čiernu farbu vlasov, a v Japonsku sa používa na prípravu sivej zmrzliny s jedinečnou chuťou. Čo to je? Čierny sezam, ktorý sa nesmelo dostáva do slovenskej kuchyne. Semienka sú síce malé, ale skrývajú v sebe mnoho cenných výživových hodnôt, a keď sa pridajú do jedál, jednoznačne zvýraznia ich chuť. Aké sú výhody konzumácie čierneho sezamu? Je načase to zistiť.
Čierny sezam: Aziati vedia, čo je dobré
V čínskej, kórejskej a japonskej kuchyni má čierny sezam popri svojom bielom príbuznom čestné miesto a pridáva sa do rôznych jedál. Na Slovensku je menej obľúbený, ale ľahko ho nájdete v obchodoch a na trhoch, a to nielen v oddelení s orientálnymi výrobkami. Sezam je jednou z najstarších olejnatých semien, ktoré sa používajú v potravinárskom priemysle, a samotné semená sa dajú konzumovať na stovky spôsobov.
Čím sa čierny sezam líši od bieleho sezamu? Určite nielen farbou, ale aj chuťou. Tá je výraznejšia: mnohým ľuďom sa zdá, že má orechovú príchuť, ale je aj výrazne sladší. V každom prípade je čierny sezam pôvabným doplnkom jedál a môžete si ho vychutnať, aj keď ste v ázijskej kuchyni nováčik.
Malé zrná: bohatstvo antioxidantov
Ak sa pýtate, či sa oplatí siahnuť po čiernom sezame, odpoveď je určite áno. Jedným z najdôležitejších argumentov, prečo po ňom siahnuť, je prítomnosť silných antioxidantov v semenách: sazemínu a sezamolínu. Práve tieto látky sú zodpovedné za mnohé dôležité procesy v tele. Nielenže pomáhajú zbaviť sa voľných radikálov zodpovedných za vznik chorôb, ale pomáhajú tiež zbaviť sa prebytočných toxínov a odľahčiť pečeň a spomaliť procesy starnutia organizmu. Čierny sezam navyše obsahuje aj omega nenasýtené mastné kyseliny: tie zasa zabezpečujú dobré zdravie srdcovo-cievneho systému a priaznivo pôsobia na mozog a celý nervový systém.
Vitamíny a minerály? Je čas siahnuť po čiernom sezame
Zoznam prospešných zložiek čierneho sezamu je oveľa dlhší. Na začiatok sa oplatí pozrieť na prítomnosť vitamínov. V semienkach sa ukrýva vitamín A (podporuje stav pokožky a priaznivo pôsobí na oči), E (tzv. vitamín mladosti: pomáha regenerovať pokožku, odďaľuje proces starnutia jej buniek a vyhladzuje vrásky) a balík B (zlepšuje fungovanie kľúčových procesov v tele, má ochranný účinok na orgány a podporuje imunitu).
Nesmieme zabúdať ani na životodarné prvky. Čierny sezam poskytuje:
- horčík – podporuje pamäť a koncentráciu a zlepšuje zdravie svalov,
- železo – posilňuje krv a zabraňuje anémii,
- draslík – nevyhnutný pre správnu činnosť srdca,
- meď – zlepšuje pigmentáciu pokožky a posilňuje vlasy,
- zinok – stimuluje imunitu,
- vápnik – pre silné zuby a kosti.
Sezam? Úľava pre črevá
Čierny sezam by mal zaujímať všetkých, ktorí trpia žalúdočnými a črevnými ťažkosťami. Prečo? Pretože sú bohatým zdrojom vlákniny a ich dopĺňanie prirodzene zlepšuje ich fungovanie. Pomáha ľahšie sa zbaviť nepotrebných produktov látkovej výmeny, stimuluje črevá k efektívnej a intenzívnej práci a tiež podporuje procesy chudnutia či stimuluje imunitu organizmu. Okrem toho je sezam bohatým zdrojom bielkovín: je nielen cenným zdrojom energie, ale aj katalyzátorom kľúčových procesov v tele.
Ako používate čierny sezam v kuchyni?
Ak poznáte ázijskú kuchyňu, určite viete, ako používať čierne sezamové semienka. Tí, ktorí nie, sa však nemusia obávať, že semienka pri varení nepoužijú. Ak sa s chuťou tohto produktu ešte len zoznamujete, môžete si ním posypať sendviče alebo ho jednoducho pridať do šalátov či starej dobrej ovsenej kaše. Ak radi experimentujete v kuchyni, sezam môžete pridať do mäsa: pri varení, pečení alebo marinovaní.
Sezam môže byť cenný aj v kuchyni vegánov a vegetariánov, pretože sa hodí aj do takéhoto jedálnička. Možno ho jednoducho pridať ako posýpku do domáceho chleba alebo iného suchého pečiva, prípadne môže nahradiť strúhanku v obale.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vymetá usadeniny z čriev a znižuje cholesterol. Dve polievkové lyžice denne stačia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.