Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zvieratká,

Počas teplej zimy spieva v záhrade. Ako prilákam červienku a čím ju môžem kŕmiť?

29.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ayatesphotos). Červienka, Erithacus rubecula, je sťahovavý vták, ktorého hniezdiskom je Slovensko. Po vyhniezdení tu často aj zimuje. Počas teplejších zimných dní ho môžeme počuť...

29.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ayatesphotos).

Červienka, Erithacus rubecula, je sťahovavý vták, ktorého hniezdiskom je Slovensko. Po vyhniezdení tu často aj zimuje. Počas teplejších zimných dní ho môžeme počuť spievať. Tieto vtáky patria medzi muchárovité a oplatí sa ich mať v záhrade. Živia sa totiž tým, čo by sme radi vyhubili. Čím by ste mali v zime kŕmiť červienky, aby ste im pomohli prežiť do jari? Tu je niekoľko tipov.

Foto: shutterstock/ayatesphotos

Ako vyzerá červienka?

Každý už určite videl červienku, hoci nie každý si to uvedomuje. Ako vyzerá červienka? Je to vták veľkosti vrabca, ale vyznačuje sa oranžovou škvrnou na hrudi. Táto škvrna siaha až po zobák a oblasť čela, z čoho pochádza aj názov vtáka. Zvyšok operenia je hnedosivý.

Červienka má vzpriamený postoj a pohyblivý chvost. Dĺžka jej tela dosahuje 14 cm a hmotnosť 14 až 18 g. Charakteristické je, že vzhľad a veľkosť červienky sú u oboch pohlaví podobné. Medzi vtákmi to nie je bežný znak. Červienka sa vyznačuje pomerne veľkými svietiacimi očami, ktoré jej umožňujú účinný lov v noci.

Čo jedia červienky v zime – čím ich kŕmite?

Je nepravdepodobné, že strava červienky je vegetariánska. Tieto vtáky sa živia hmyzom a jeho larvami, malými bezstavovcami a pavúkmi. V zime sa navyše živia ovocím, ktoré zostáva na stromoch. Chytré vtáky vo voľnej prírode sledujú väčšie zvieratá, napríklad diviaky. Z nimi rozrytej pôdy vyberajú larvy a dážďovky.

Červienka si dokáže poradiť počas roka, ale v zime niekedy potrebuje pomoc. Čím kŕmiť červienky v zime? Ideálne by to mala byť mäkká potrava – raňajkové obilniny, sušené ovocie, slnečnicové semienka. Červienka si pochutná aj na nakrájaných jablkách a bobuliach. Skutočnou pochúťkou sú pre ňu sušené larvy belorítky, ktoré sú dostupné v obchodoch so zvieratami. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín.

Popri otázke, čím červienky kŕmiť, je tu aj ďalšia – ako to robiť. Tieto vtáky nemajú radi vysoko umiestnené kŕmidlá. Kŕmia sa na zemi a v zime je najlepšie umiestniť potravu práve tam. Dobre poslúži aj kŕmitko umiestnené na zemi.

Foto: shutterstock/Martin Hibberd

Kde žije červienka?

Červienky si za svoje sídlo vyberajú miesta, kde je veľa hustých kríkov a trávy. Fungujú v lesoch, kde je veľa porastov a podrastu. Radi sa tiež preháňajú v kríkoch v listoch ležiacich na zemi. Červienka sa usídli aj v mestskom parku alebo v starej záhrade. Prítomnosť hustých kríkov je pre ňu veľmi dôležitá – hľadá si v nich miesto na hniezdenie.

Hniezdo umiestňuje na zemi alebo nízko nad zemou. Vyberá si na to odrezky stromov, rozkladajúce sa konáre alebo malé dutiny v zemi. Ak chcete pre červienku vytvoriť vhodný biotop, vysaďte v záhrade husté a rôznorodé kríky vedľa väčšieho trávnatého porastu. Dodatočnú motiváciu jej poskytne pokrčený kmeň stromu, zväzok chrastia alebo neusporiadané lístie, ktoré po sebe zanechá.

Spev červienky

Červienka je nezabudnuteľný spevák, a to bez ohľadu na pohlavie. Jej vysoký spev sa začína niekoľkými vysokými, krátkymi hvizdmi, ktoré sa potom rozvinú do dlhej improvizácie. Je plná výpožičiek z prostredia a nikdy sa neopakuje. Možno ju počuť počas celého dňa, čo u vtákov nie je až také bežné.

Červienka používa spev na komunikáciu so svojimi partnermi. V skutočnosti ich chce varovať – tieto vtáky sú veľmi teritoriálne a nemajú rady, keď ich niekto vyrušuje.

Ak spev červienky neodradí votrelcov, vtáčik bude o svoje územie bojovať. Spočiatku to bude krátky boj. Ak sa konflikt nevyrieši, budú medzi sebou bojovať na život a na smrť.

Spev červienky môžeme počuť počas skorej jari, leta a neskorej jesene. Hlas červienky na jeseň a v zime je však o niečo menej intenzívny. Samičky mlčia len počas hniezdneho obdobia – začiatkom apríla a v júni.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Veľký návrat veľrýb do Antarktídy. „Ohromujúci počet veľrýb“

V Číne bol objavený nový druh ježka. Vyzerá ako miniatúrny


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Prírodné odpudzovače múch vstupujúcich do domu. Máte ich vo svojich kuchynských zásobách

04.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik.com/wirestock). Zaschnuté zvyšky jedla na tanieroch, chlieb, ktorý pred pár dňami stratil svoju čerstvosť a osamelé jadro jablka, ktoré…

Osy už nebudú lietať do bytu. Stačí ho pokrčiť a položiť hneď vedľa okna

27.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sabine Thallinger). Osy bzučiace okolo ucha vedia znepríjemniť nejedno idylické popoludnie. Prebytok hmyzu v blízkosti vášho domova môže naznačovať…

Koľko miesta by mala mať mačka doma? Minimálna veľkosť bytu

26.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/rebecaml). Ak chceme svojej mačke poskytnúť to najlepšie, oplatí sa skontrolovať, či v byte nie je dostatok miesta na…

Môže pes jesť surový bôb?

26.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaromir Chalabala shutterstock/Ildi Papp). Bôb, hoci je populárny v kuchyni, sa môže ukázať ako nebezpečný pre psov. Bôb, ktorý…

Kliešte sa od vás budú držať ďalej. Stačia tri zmeny v stravovaní

25.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/benhardingphoto). Kliešte napriek svojej malej veľkosti môžu predstavovať vážnu hrozbu pre naše zdravie. Tieto malé parazity z triedy pavúkovcov…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov