29.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ratov Maxim).
Tatarák je ako „Láska“. Každý ho pozná, každý vie, o čom to je, nie každému sa páči, nie každému chutí a to je v poriadku. Recept, ktorý vám chcem dnes prezradiť, však bude chutiť každému milovníkovi mäsa. Toto občerstvenie robím na Silvestra už roky a bohužiaľ – asi to tak aj ostane. Robím jednu vec s mäsom a môj švagor je nadšený – hovorí, že je to to najlepšie, čo do rodiny prišlo. Myslela som si však, že je to moja osobnosť ….., ale o recept na tatarák sa rada podelím.
Čo na Silvestra? Šaláty a pochutiny už poznáte. O pečenom mäse a cestovinách už viete. Teraz je čas na môj výstavný kúsok – tatarák. Môj švagor Michal ho jedáva už roky, pretože mäso vždy robím takto – najprv do chladničky, potom do mrazničky.
Tatarák – dokonalý recept na Silvestra
Ingrediencie:
- 300 g hovädzieho mäsa (tradične sviečková, ale dobre sa hodí aj roštenka)
- 2 vajcia (presnejšie žĺtky)
- 1 PL oleja
- pol pohára whisky alebo brandy
- kvapka studenej vody
- soľ, korenie
- Prílohy – nakladané huby, cibuľa, nakladaná uhorka, horčica
Spôsob prípravy:
- Prvou a najdôležitejšou vecou pri výrobe tataráku je kúpiť správne hovädzie mäso. Musí byť veľmi čerstvé, v žiadnom prípade nesmie byť mrazené alebo mleté. Najlepšie je kúpiť hovädzie mäso v osvedčenom mäsiarstve alebo priamo od mäsiara.
- Keď máte najkvalitnejšiu sviečkovicu, poriadne naostrite nôž. Mäso na chvíľu schlaďte v mrazničke (stačí 15 minút) a nakrájajte na veľmi malé kocky. Rovnakým spôsobom nakrájajte aj prílohy k tataráku. Toto je najdôležitejšia vec – chladenie mäsa.
- Nakrájané mäso vložte do misy. Pridajte lyžicu oleja a lyžičku whisky alebo brandy. Pridajte aj 2 lyžice studenej vody a podľa chuti dochuťte soľou a čerstvo mletým korením.
- Mokrými rukami opatrne vytvarujte z mäsa dva plátky a v strede urobte priehlbinu. Opatrne rozbijeme vajcia a oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vložte do jamky v mäse.
- Umiestnite tatarák do stredu taniera, vedľa neho položte nakrájané prílohy a kvapku horčice. Podávajte ihneď po príprave.
Dobrú chuť a pekný Silvester!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Za tento silvestrovský pokrm vás budú nosiť na rukách. Kľúčom je prísada, ktorá pomáha pri kocovine
Tak to je sekaná! Recept na rýchlu a výživnú večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.