30.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Okssi).
Čoraz viac ľudí sa snaží pripravovať mnohé obľúbené produkty doma. Týka sa to nielen čistiacich prostriedkov, ale aj všetkých druhov prípravkov. Nie každý však vie, že mlieko môžete využiť aj šikovným spôsobom a premeniť ho na skvelý doplnok k raňajkám alebo obedu.
Mlieko je zložka, ktorá sa nachádza takmer v každej domácnosti. Niektorí si bez neho nevedia predstaviť rannú kávu, iní ho pridávajú do hotových jedál. Nie každý však vie, že svoj obľúbený nápoj môže za pár hodín ľahko premeniť na dokonalý domáci tvaroh. Namiesto kupovania hotového výrobku v obchode preto siahnite po dvoch ingredienciách a pripravte si ho sami. Poteší vás svojou chuťou.
Ako si vyrobiť domáci tvaroh z mlieka? Príprava je jednoduchšia, ako si myslíte
Výroba domáceho tvarohu je naozaj jednoduchá a potrebujete na ňu len tri ingrediencie. Mlieko, ktoré použijete, by malo byť nepasterizované a malo by mať aspoň 3 % tuku. Môžete doň pridať citrónovú šťavu alebo liehový ocot, ale druhá zložka bude fungovať o niečo lepšie. S jej pomocou vytvoríte tvaroh, ktorý bude mať pevnú konzistenciu. Na dochutenie sa hodí aj soľ.
Zahrejte liter mlieka na 92 stupňov Celzia, pridajte pol čajovej lyžičky soli, potom odstavte z horáka a pridajte dve polievkové lyžice octu. Zmiešajte ingrediencie a odložte na približne 30 minút. Po uplynutí tejto doby scedíme tvaroh od srvátky, ktorú si tiež treba ponechať, a vložíme ho do súpravy na tvaroh. Ak ju nemáte, jednoducho zmes tesne vložte do sitka s malými otvormi a zaťažte ju napríklad pomocou zaváraninového pohára naplneného vodou. Približne po 2 hodinách bude tvaroh pripravený na konzumáciu. Podávajte ho samostatne alebo ho posypte obľúbeným korením. Výborne bude chutiť s bylinkami, sušenými paradajkami alebo čili vločkami.
Čo môžete urobiť so srvátkou po výrobe tvarohu? Namiesto toho, aby ste ju vyhodili, ju dobre využite
Pri výrobe domáceho tvarohu sa oddelí aj srvátka, ktorú je lepšie nevylievať do umývadla. Aj ona je totiž mimoriadne cennou zložkou, ktorá sa dá využiť naozaj fantastickým spôsobom. Na čo je dobrá? Možno ju použiť na výrobu domáceho syra ricotta alebo feta. Ak ich však nechcete vyrábať, môžete srvátku použiť namiesto vody pri pečení koláčov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na srdce, črevá a pečeň. Nevyhnutnosť v kuchyni
„Odstráňte“ usadeniny z čriev. Pite počas celého dňa striedavo s vodou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.