31.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Zehra Yılmaz).
Klasický vývar sa stane minulosťou, keď vyskúšate tureckú verziu. Je to povinnosť na chladné a zasnežené dni. Tanier tejto polievky vás zahreje lepšie ako hrnček horúcej kávy a navyše si doprajete množstvo vitamínov a živín.
Takú zimu, akú máme v súčasnosti za oknami, očakával len málokto. Po dni strávenom vonku nie je ťažké zatúžiť po teplej večeri. Turecký vývar je ideálnym riešením. Jeho príprava je detsky jednoduchá a zasýti brušká celej rodiny. Je to tiež ideálna polievka, keď máte chrípku alebo ste prechladnutí. Funguje lepšie ako mnohé zázvorové čaje.
Zloženie:
- 0,5 l vody,
- 4 kuracie stehná,
- 2 biele cibule,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 3 mrkvy,
- 1 zelená paprika,
- 2 PL oleja,
- 2 PL masla,
- 2 PL múky,
- obľúbené cestoviny,
- štipka chilli,
- 2 bobkové listy,
- 3 zrnká nového korenia,
- soľ a korenie podľa chuti.
Turecký vývar
- Kuracie stehná vložte do hrnca, pridajte nové korenie a bobkový list a zalejte vodou. Vývar priveďte do varu.
- Ošúpte a nakrájajte na kocky jednu mrkvu a jednu cibuľu nakrájajte na štyri časti. Obe zeleniny pridajte do vývaru a prikryté varte.
- Zvyšnú mrkvu a cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno alebo nastrúhajte. Cesnak pretlačte cez lis a papriku nakrájajte na menšie kúsky.
- Na panvici rozohrejte olej a maslo. Opečte mrkvu, papriku, cibuľu a cesnak.
- Približne po 30 minútach prelejte vývar cez sito a rozdeľte ho na polovicu.
- Polovicu vývaru (približne 200 ml) nalejte na osmaženú zeleninu, potom pridajte múku a za stáleho miešania intenzívne miešajte, kým nevznikne hustá kaša.
- Do hustej masy prilejte zvyšný vývar a varte štvrť hodiny.
- Oddeľte mäso z kuracieho stehna od kostí a pridajte ho do polievky. Turecký vývar ochuťte soľou, korením a chilli papričkou.
- V samostatnom hrnci uvarte cestoviny.
Keď je polievka hotová, podávajte ju s rezancami. Môžete ju tiež ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom (použite mrazené bylinky). S pridaním krajca chleba bude táto polievka mimoriadne sýta, hrejivá a zároveň ľahko stráviteľná. Zapamätajte si tento recept a používajte ho počas zimných dní. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Huspenina nestuhla za 2 hodiny? Tajomstvo je v mäse. Toto pôjde rýchlejšie
Ak ho primiešate príliš skoro, môžete vývar hneď vyhodiť do koša. Polievka stratí všetku svoju chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.