2.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alp Aksoy).
Kolagénový vývar sa kedysi nazýval jednoducho vývar z kostí. Možno to znie nevábne, ale zdravotné vlastnosti tejto polievky nemožno podceňovať. Nielenže pôsobí proti infekciám, ale podporuje aj činnosť čriev, posilňuje kĺby a pečeň. Má tiež nízky obsah kalórií. Ako si môžeme pripraviť kolagénový vývar pre naše zdravie? Tu je recept.
Kolagénový vývar v porovnaní s bežným vývarom
Kolagénový vývar sa od bežného vývaru líši tým, že jeho hlavnými zložkami sú kosti kostnej drene a chrupavky. Obsahuje aj vnútornosti a zeleninu. Jeho príprava trvá až dvanásť hodín. Tento čas umožňuje, aby kosti vynikli čo najlepšie.
Kolagénový vývar by sa mal piť. Ráno výborne dodá energiu a večer zmierni plynatosť. Je výborným základom pre omáčky, dresingy a koktaily. Konzistencia kolagénového vývaru je o niečo hustejšia ako zvyčajne. Je to spôsobené vysokým obsahom kolagénu.
Zdravotné vlastnosti kolagénového vývaru
Zdravotné vlastnosti kolagénového vývaru boli známe už v čínskej medicíne. Polievka za ne vďačí svojmu obsahu, ktorý je bohatý na aminokyseliny a minerály. Zoznam cenných zložiek v tejto polievke je dlhý – kolagénový vývar obsahuje:
- glutamín – zlepšuje zdravie čriev a podporuje ich funkciu
- kolagén – buduje spojivové tkanivo, má pozitívny vplyv na pokožku a kĺby
- kyselinu hyalurónovú – zadržiava vodu, udržuje pružnosť chrupaviek a pokožky
- glukozamín – udržuje tkanivo chrupavky v dobrej kondícii
- chondroitín sulfát – buduje chrupavku a je súčasťou kĺbovej tekutiny
- minerály horčík, draslík, vápnik, fosfor a síra, ktoré sa podieľajú na mnohých procesoch v tele
- prolín, glycín – aminokyseliny, ktoré okrem iného prispievajú k regenerácii tkanív
Priaznivé vlastnosti kolagénového vývaru znamenajú, že môže nahradiť niektoré módne, ale drahé výživové doplnky a kozmetické prípravky. Zložky skombinované v chutnom vývare prospejú nášmu telu.
Na čo pomáha pitie kolagénového vývaru?
Ak chcete vidieť účinky pitia kolagénového vývaru, musíte ho piť pravidelne. Keďže sa však nekonzumuje ako tradičná večera, ale skôr sa popíja, raz uvarený vývar vydrží dlho. Na čo pomáha pitie kolagénového vývaru?
- pomáha črevám a pečeni
- pomáha obnoviť črevnú sliznicu a črevné klky
- posilňuje a obnovuje chrupavky a kĺby
- zlepšuje vzhľad a stav pokožky
- urýchľuje regeneráciu svalov po intenzívnom cvičení
- posilňuje vlasy a nechty
- podporuje činnosť mozgu
Z týchto dôvodov sa pitie kolagénového vývaru odporúča starším ľuďom aj športovcom. Mal by sa stať pravidelnou súčasťou nášho jedálnička na jeseň a v zime, pretože pomáha bojovať proti infekciám.
Kolagénový vývar recept
Na prípravu kolagénového vývaru si musíte vyhradiť niekoľko hodín. Takýto dlhý čas zabezpečí, že kosti odovzdajú polievke svoj najcennejší obsah. Oplatí sa tiež zaobstarať si objemný hrniec, do ktorého sa zmestia všetky ingrediencie na vývar a ktorý im umožní voľne sa variť. Tu sú ingrediencie a recept na kolagénový vývar:
- 3 litre vody
- 3 kg kostí s mäsom (morčacie krky, kuracie telá, hovädzie kosti, kolená, kuracie nohy)
- 4 mrkvy
- 2 petržlenové vňate
- polovica zeleru
- cibuľa
- korenie: korenie, soľ, bobkový list, nové korenie, medovka
- 2 PL jablčného octu
Príprava kolagénového vývaru:
- Vložíme kosti a mäso do hrnca, pridáme korenie, bobkový list a medovku.
- Pridajte vodu, aby boli kosti zakryté, a priveďte do varu na miernom ohni.
- Pridajte očistenú zeleninu, cibuľu môžete najprv opiecť ako pri bežnom vývare.
- Keď je zelenina mäkká, pridajte jablčný ocot.
- Celé to varte približne niekoľko hodín.
- Čím dlhšie tento proces trvá, tým viac ingrediencií sa vyzráža z kostí, ktoré by sa mali ku koncu varenia rozpadnúť.
- Vývar preceďte, aby v ňom nezostala žiadna zelenina, mäso ani kosti.
Takto uvarený kolagénový vývar môžete skladovať v chladničke sedem dní.
Kto by kolagénovú polievku nemal piť?
Nie každý si môže vychutnať zdravotné výhody takejto polievky bez miery. Kontraindikáciami konzumácie kolagénového vývaru sú histamínová intolerancia a dna. Ľudia s ochorením obličiek by mali pitie „tekutého zlata“ tiež vynechať. Ľudia s hypertenziou by zasa mali obmedziť obsah soli v kolagénovom vývare.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kolagénový vývar je tekuté zlato. Pomáha kĺbom, črevám a pečeni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.