4.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Moving Moment).
Najčastejšie používame pšeničnú múku. Mnohí z nás sa domnievajú, že by nemala chýbať v žiadnej kuchyni. Oplatí sa ju však nahradiť oveľa kvalitnejším a zdravším výrobkom. Špaldová múka vás môže prekvapiť.
Pšeničná múka je chudobná na výživové hodnoty, takže je chudobnou príbuznou špaldovej múky. A hoci je táto múka približne o euro drahšia, rozhodne sa do nej oplatí investovať. Rad pozitívnych vlastností a potenciálnych zmien, ktoré môžeme v našom tele zaznamenať, sa nám za vynaložené peniaze odvďačí.
Špaldová múka je oveľa lepšia ako pšeničná. Pri najbližšom nákupe si vyberte zdravšiu voľbu
Pšeničná múka je u nás najobľúbenejšou múkou. Je bohatá na škrob, vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, fosfor a vápnik, ale so špaldovou múkou sa stáva „chudobnou príbuznou“. Špaldová múka obsahuje množstvo minerálov, vlákniny a vitamínov. Obsahuje tiež viac bielkovín a menej cukru. Špalda obsahuje aj veľa mangánu a horčíka.
Cesto zo špaldovej múky bude menej pružné ako z pšeničnej múky. Treba však mať na pamäti, že je ľahšie vyhnúť sa nežiaducim koláčom. Sladkosti vyrobené z tohto druhu múky budú tiež zdravšie ako tie, ktoré sú vyrobené z tradičnej múky.
Špaldová múka – kto by ju mal jesť? Má množstvo skvelých vlastností
Špaldová múka má množstvo cenných vlastností. Okrem iného zlepšuje činnosť srdca a imunitného systému a jej pravidelná konzumácia zlepšuje koncentráciu. To však nie je všetko. Zabraňuje hnačkám, plynatosti a zápche a podporuje metabolizmus. Chráni tiež pred bakteriálnymi infekciami, reguluje hormonálnu rovnováhu a zabraňuje vzniku žlčových kameňov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kolagénový vývar je tekuté zlato. Pomáha kĺbom, črevám a pečeni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.