5.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Dionisvera).
Čierna rasca a z nej získaný olej patria medzi najzdravšie produkty na svete. Už starí Egypťania si veľmi vážili drobné semienka, pretože verili, že dokážu vyliečiť takmer všetky choroby. Moderná fytoterapia čerpá z ich vlastností a rastlina si získava množstvo priaznivcov po celom svete. Netreba pripomínať, že čierna rasca sa dokáže úžasne kombinovať s jedlami, takže by nepochybne mala byť stálicou v kuchyni.
Čierna rasca: poklad v zrnách
„Zlato faraónov“ alebo „čierne zlato“ – už len tieto prezývky musia naznačovať, že rasca je pozoruhodná rastlina. Už bolo spomenuté, že Egypťania ju používali ako liek na všetky druhy ochorení, ale jej pôsobenie sa neobmedzuje len na podporu organizmu v boji o zdravie. Čierna rasca a olej z nej získaný sú tiež vynikajúcim prostriedkom na zlepšenie vášho vzhľadu: rozdiel bude viditeľný v stave vašej pokožky a vlasov. Oba produkty by nemali chýbať v kuchyni, pretože skutočne zvýrazňujú chuť jedál. Semená sú veľmi aromatické a majú výraznú chuť: mierne štipľavú, pre niekoho aj orieškovú.
Zloženie rastliny môže byť prekvapujúce
Niekedy je ťažké uveriť, že v čiernej rasci môže byť toľko zdraviu prospešných látok. Najskôr začnite tým, že je bohatým zdrojom mastných kyselín, ale aj fosfolipidov, fytosterolov a flavonoidov. K tomuto dôležitému balíku treba pridať saponíny, bielkoviny, vlákninu a aminokyseliny. Celok dopĺňajú vitamíny: A a E (známy ako „vitamín mladosti“), ako aj vzácne prvky. Do zoznamu patrí zinok, vápnik, železo, horčík, selén, draslík a sodík. Za zmienku stojí ešte jedna neštandardná zložka: je ňou tymochinón, prírodná látka, ktorá sa zaraďuje medzi silné antioxidanty.
Čierna rasca? Tu sú výhody jeho konzumácie
Teraz, keď už vieme, čo obsahujú semienka čiernej rasce, je čas zistiť, aké sú výhody ich konzumácie. Začnime tým, že ich konzumácia prospieva srdcu a celému kardiovaskulárnemu systému. Jej zaradenie do jedálnička pomáha regulovať hladinu krvného tlaku a tiež pomáha znižovať hladinu tzv. zlého cholesterolu, čo môže znížiť riziko infarktu alebo mŕtvice. Na druhej strane je dobré siahnuť po rasci, keď vás trápia infekcie, pretože účinné látky majú schopnosť redukovať baktérie a vírusy a môžu tiež pomôcť zbaviť sa plesňových ochorení a posilniť imunitu.
Čierna rasca okrem toho pomáha udržiavať zdravý a mladistvý vzhľad – je to vďaka vláknine, ktorá pomáha udržiavať štíhlu postavu a podporuje aj náročný boj za zníženie nadváhy. Prítomnosť vitamínov rozpustných v tukoch pomáha udržiavať pokožku v dobrej kondícii, pretože práve ony pomáhajú pokožke regenerovať, udržiavať jej pevnosť a tiež pomáhajú redukovať jemné linky a vrásky.
Kľúčové sú v čiernej rasci aj mastné kyseliny. Prečo? Sú dobré pre kardiovaskulárny a nervový systém: podporujú pamäť, koncentráciu a pomáhajú vyrovnávať účinky chronického stresu.
Olej z čiernej rasce je čisté zlato
Olej z čiernej rasce má rovnaké vlastnosti ako semená. Ak sa vám ho však podarí kúpiť, je dôležité vedieť, ako ho rozumne používať. V prvom rade sa nesmie zohrievať, takže sa bude dobre hodiť do šalátov a iných pochutín podávaných za studena. Ukázalo sa však, že sa dá použiť aj ako kozmetický prípravok na premastenie pokožky. Pomôže znížiť zápaly, akné a iné nedokonalosti pleti vrátane nadmernej tvorby kožného mazu, ktorý je zodpovedný za tvorbu čiernych bodiek.
Ako konzumovať rascu?
Konzumácia rasce nie je zložitá, pretože zo semienok sa dá pripraviť nálev, ktorý nahradí bežný čaj, ale aj tinktúry: tie sa dajú piť na prevenciu mnohých ochorení. Okrem toho sa dá vyrobiť rascový med alebo semená zmiešať s obyčajným medom a pridať do nápojov či použiť ako kozmetickú masku. Čiernu rascu môžete pridávať do suchého pečiva a iných jedál, ktoré potrebujú zvýrazniť chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tri spôsoby, ako sa zbaviť nafúknutého brucha. Ako si pomôcť, keď to preženiete s vianočným jedlom?
Na srdce, črevá a pečeň. Nevyhnutnosť v kuchyni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.