5.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Laker & shutterstock/AnnaNikitina84).
Problémy s kosťami a kĺbmi sú spojené nielen s bolesťou a nepohodlím, ale predovšetkým sťažujú každodenný život. Ak sa vám pri pomyslení na to, že by ste mali užívať celú hŕbu liekov, zviera žalúdok, skúsme na začiatok vyskúšať prírodné spôsoby riešenia tohto ochorenia. Riešením sa ukazuje byť zaradenie ananásu do každodenného jedálnička.
Ananás v strave
Valcovitý tvar, ostnatá šupka a výrazný chvost listov. Plody ananásu sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C, ktorý je nevyhnutný na syntézu kolagénu. Táto látka sa v tele vyskytuje prirodzene a je stavebným prvkom mnohých vnútorných orgánov, ciev a kože, ktorého množstvo začína s vekom rýchlo klesať.
Čerstvý ananás je vynikajúcim zdrojom horčíka, ktorý bojuje proti voľným radikálom, ktoré prispievajú k rýchlejšiemu vzniku prvých príznakov starnutia a nežiaducich vrások. Dôležitou úlohou tohto prvku je tiež predchádzať svalovým kŕčom. Ďalším prínosom ananásu je prítomnosť betakaroténu. Provitamín A podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu zvnútra a má priaznivý vplyv na zrak. Úlohou tejto látky je chrániť makulu, ktorej degenerácia vedie k zhoršeniu zraku.
Ako si vybrať a jesť ananás?
Zaradenie ananásu do jedálnička sa odporúča najmä ľuďom, ktorí plánujú zhodiť niekoľko nadbytočných kilogramov. V 100 gramoch ovocia nájdete približne 50 kcal a veľkú dávku vlákniny, ktorá poskytuje pocit sýtosti na mnoho hodín. Táto zložka je zodpovedná aj za zlepšenie činnosti čriev a zrýchlenie trochu spomaleného metabolizmu. Ako spoznáte, kedy je ananás zrelý? Veľké supermarkety a menšie obchody s potravinami ponúkajú prístup k čerstvému ananásu, sušenému ananásu, kandizovanému ananásu a ananásu zaliatemu sladkým sirupom.
Najlepšou diétnou voľbou je čerstvé ovocie, ale môžeme mať trochu problém nájsť to správne. V regáloch nájdete malé kúsky, ako aj také, ktoré sú pomerne veľké. Po ktorom by sme mali siahnuť? Odborníci na výživu neodporúčajú vyberať si plesnivé, pokryté jemnými hnedými škvrnami alebo tmavými očkami. Do košíka radšej nedávajte ani pomliaždené ovocie. Čerstvosť ovocia rýchlo skontrolujte poklepaním. Ak vydáva tupý a hlboký zvuk, môžete si byť istí, že je zrelé a vhodné na konzumáciu.
Pomáha ananás na kĺby?
Mnoho ľudí stále podceňuje vplyv ananásu na zdravie a pohodu. Nespravodlivo ho stotožňujú so sladkým a šťavnatým občerstvením. Ukazuje sa, že pod tvrdou škrupinou sa skrýva viac než len dužina, ktorá sa rozplýva v ústach. Plody ananásu sú predovšetkým bohaté na bromelaín, enzým s analgetickými a protizápalovými vlastnosťami. Šťava z tohto ovocia sa odporúča najmä športovcom, aby sa vyhli opuchom po zranení.
Za zmienku stojí, že ananásová šťava má vynikajúci účinok na kĺby. Je to vďaka jeho protibolestivým vlastnostiam, ktoré pomáhajú lepšie zvládať nepríjemné pocity sprevádzajúce osteoartrózu. Lekári tiež odporúčajú siahnuť po tomto ovocí, ak vás napadne dna. Ananás nielenže zmierni nepríjemné pocity, ale urýchli aj očistu tela od prebytočnej kyseliny močovej, ktorá je zodpovedná za vznik tohto ochorenia.
Ananásová voda – vlastnosti a recept
Čerstvý ananás patrí medzi najlepšie a najsilnejšie diuretiká, teda močopudné látky. Či už ho konzumujeme v kúskoch, vo forme džúsu alebo ananásovej vody, môžeme sa spoľahnúť na solídnu stimuláciu lymfatického systému k práci. Takto sa ešte rýchlejšie zbavíme škodlivých látok nahromadených v tele.
Ananásová voda je bohatá na bromelaín, silný tráviaci enzým, ktorý nielenže pomáha pri chudnutí, udržuje bruško pod kontrolou a umožňuje vám tešiť sa z plochého brucha, ale navyše chráni pred artritídou a ochoreniami kostí. Zástancovia prírodnej medicíny považujú ananásovú vodu za účinný prostriedok na posilnenie imunitného systému. Ako si ju pripraviť doma?
Ingrediencie:
- 1,5 l filtrovanej vody
- 1 čerstvý ananás
- voliteľne: štipka škorice
Príprava:
- Ananás ošúpeme, umyjeme pod tečúcou vodou a ostrým nožom ho nakrájame na malé kúsky.
- Do čistého hrnca nalejeme 1,5 litra filtrovanej vody, pridáme šupky a varíme na miernom ohni. V tejto fáze môžeme pridať aj trochu škorice.
- Keď obsah hrnca začne vrieť, znížime teplotu a varíme odkryté ďalších približne 15-20 minút.
- Po uplynutí poslednej minúty hrniec odstránime z variča a odstavíme, aby úplne vychladol. Po úplnom vychladnutí sa hrniec zakalí.
- Hotovú ananásovú vodu preceďte do čistej fľaše a uložte do chladničky.
- Odporúča sa piť dva poháre denne počas 14 dní – najlepšie na lačný žalúdok, pred prvým jedlom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako zakoreniť ananás? Pestovanie ananásu v kvetináči krok za krokom
Napite sa pred spaním a sledujte, ako pneumatika mizne. Tieto nápoje vám pomôžu rozlúčiť sa s tukom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.