6.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Ako si doma pripravíte šišky? Pri príležitostiach, ako sú fašiangy potrebujete špeciálne recepty. Najlepšie také, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. V tomto článku predstavujeme práve takýto recept.
Ako si doma pripraviť tie najlepšie šišky? Nie je to vôbec ťažké
Zaujíma vás, ako si doma pripraviť tie najlepšie šišky? Fašiangy sú za dverami, preto sa oplatí zásobiť sa dobrým receptom na domáce šišky. Najlepší recept musí byť dobre odskúšaný, takže tu je recept na šišky, ktoré vždy vyjdú.
Ako pripraviť domáce šišky? Moja babka Jolka nám to povie
Ako sa robia šišky? Je to jednoduchšie, ako si myslíte. Ak však chcete naozaj výnimočnú chuť a skvelé pečivo, musíte použiť osvedčené recepty. Moja babka Jolka sa so svojím receptom už roky teší obrovskej obľube. Jej domáca kulinárska kariéra nám rastie pred očami. Samozrejme, nie je to bezdôvodné. Jej dlhoročné skúsenosti a znalosti – hovoria samy za seba. Ak vás zaujíma, ako pripraviť domáce šišky, tento recept je určite pre vás. Prejdime k spôsobu ich výroby.
Ako sa robia šišky? Recept nájdete tu:
Ingrediencie na šišky:
- 5-6 žĺtkov
- 2 polievkové lyžice cukru
- približne 4 šálky pšeničnej múky
- štipka soli
- pol pohára mlieka
- pol pohára smotany
- 2 lyžice liehoviny (podľa chuti)
- 50 g rozpusteného a vychladnutého masla
Prísady na kysnutie droždia:
- 50 g droždia
- ¾ šálky mlieka
- lyžica múky
- lyžica cukru
Ako si doma pripraviť šišky? Tu je jednoduchý recept:
- Žĺtky dajte do misky. Pridajte cukor. Vyšľahajte dohromady.
- Do ďalšej misky dajte preosiatu múku. Pridajte soľ a premiešajte.
- Oba obsahy misiek spojte.
- Prejdite na prípravu kvásku.
- Rozdrobte droždie. Pridajte cukor. Dobre premiešajte. Potom pridajte múku. Prilejte vlažné mlieko. Premiešajte a nechajte 20 minút kysnúť.
- Vykysnuté cesto pridajte do misy s múkou a vajcami. Pridajte mlieko, smotanu a liehovinu. Premiešajte.
- Vymiesime cesto.
- Rozpustite maslo. Nechajte ho vychladnúť a pridajte do cesta. Všetko spolu vymiesime.
- Pripravené cesto preložíme do misy, ktorú sme vopred vymastili olejom.
- Prikryte ho utierkou. Odložte na teplé miesto.
- Potom cesto rozvaľkajte na placku.
- Ako vytvarovať šišky? Jednoducho vykrajujte kolieska pomocou pohára. Potom kolieska preneste na dosku a jemne ich vytvarujte rukami.
- Šišky položte na dosku.
- Odložte na teplé miesto na pol hodiny, aby vykysli.
- Začnite vyprážať. Poriadne rozohrejte olej. Smažte ich v hlbokom tuku.
- Potom ich jemne ochlaďte a naplňte ich obľúbeným džemom alebo marmeládou. Prípadne ich posypte práškovým cukrom alebo podávajte s polevou.
Šišky podávajte s obľúbenou kávou alebo horúcim čajom. Bude to vynikajúce! Nebojte sa, máte to pod kontrolou!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už nie strúhanka. Teraz sa touto prísadou vysype forma na piškótový koláč. Poteší svojou vôňou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.