7.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mironov Vladimir).
Bravčové rezne sú klasikou slovenských obedov a všetkých druhov osláv. Recept je, samozrejme triviálny, ale aby boli rezne skutočne chutné, musíte sa o mäso náležite postarať. Pomôže vám marináda. Mlieko nechajte v chladničke – iný výrobok bude fungovať oveľa lepšie.
Bravčový rezeň je klasikou slovenskej kuchyne, a hoci vznikol ako inšpirácia z viedenského rezňa, treba uznať, že v srdciach mnohých Slovákov má osobitné miesto. Recept na bravčové rezne je banálny – rozklepané plátky mäsa sa opečú a usmažia dozlatista. Niekedy však bravčové rezne vyjdú tvrdé a jednoducho nechutné.
Samozrejme, často to závisí od druhu mäsa, ale vždy je dobré rezne vopred marinovať. Mnohí ľudia mäso vopred namáčajú do mlieka. Kedysi som to robil aj ja, kým som neobjavil lepší spôsob. Namiesto toho, aby som bravčové rezne namáčal do mlieka, namáčam ich do cmaru. Mäso je potom jemné, chrumkavé a bez charakteristickej, niekedy nepríjemnej vône bravčového mäsa.
Nenamáčajte bravčové rezne do mlieka – existuje lepší spôsob
Ingrediencie:
- niekoľko plátkov bravčovej panenky nakrájaných na kúsky
- 1 väčšia cibuľa
- 500 ml prírodného cmaru
- 3 vajcia
- hladká múka
- strúhanka
- soľ a korenie podľa chuti
- bravčová masť na vyprážanie
Postup:
- Vložte naklepané plátky bravčovej panenky do misky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a poukladajte ju okolo mäsa. Mäso zalejeme cmarom, osolíme a okoreníme. Potom to celé vložte na niekoľko hodín do chladničky – alebo na noc.
- Keď je mäso dostatočne marinované v cmare, vyberte ho z chladničky, mierne ho očistite, ale nevysušujte – zvyšky marinády mu dodajú chuť. Nezabudnite tiež nechať mäso chvíľu na pulte, aby dosiahlo izbovú teplotu.
- Teraz je čas na obalenie. Plátky bravčovej panenky zľahka osolíme a okoreníme z oboch strán, potom ich obalíme najprv v múke, potom v rozšľahanom vajci a strúhanke. Možno budete chcieť zdvojnásobiť množstvo strúhanky.
- Na panvici rozohrejte veľké množstvo bravčovej masti. Potom na ňu položte rezne a na miernom ohni ich smažte z oboch strán dozlatista. Podávajte ihneď po usmažení – najchutnejšie rezne sú tie priamo z panvice.
Takto pripravené bravčové rezne sa takmer rozplývajú v ústach a sú naozaj veľmi, veľmi šťavnaté. Ak chcete, môžete do marinády z cmaru pridať dve polievkové lyžice citrónovej šťavy – vďaka tomuto triku bude mäso ešte šťavnatejšie a chutnejšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tak to je sekaná! Recept na rýchlu a výživnú večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.