7.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Joanna Grabowska-Kowalska).
Každodenné opakovanie tých istých raňajok sa stáva nielen únavným, ale zároveň nás núti mať toto jedlo čo najrýchlejšie za sebou. Chutnou alternatívou k sendvičom a miešaným vajíčkam sú ovsené vločky, ktoré sú v mnohých kruhoch považované za skutočnú kráľovnú raňajok. Nižšie uvádzame recept na zlatistú ovsenú kašu s pikantnou chuťou kurkumy.
Výživný spôsob, ako začať deň
Ovsená kaša je vynikajúcou alternatívou tradičných raňajok, ktoré zvyčajne pozostávajú z veľkej porcie chleba a množstva prísad. Môžete si ju pripraviť tesne pred konzumáciou, uvariť deň vopred a podávať ju teplú alebo studenú. Ovsené vločky, ktoré sú hlavnou zložkou pokrmu, sú bohaté na rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu.
Považuje sa za tú zložku stravy, ktorá reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje trávenie a pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť. Porcia ovsených vločiek zjedená ako prvé jedlo dňa vás nielen zasýti na niekoľko hodín, ale dodá vám aj energiu a zníži hladinu zlého cholesterolu v krvi. Zaradenie ovsených vločiek do vášho pravidelného raňajkového repertoáru chráni váš organizmus pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Ovsená kaša s kurkumou – dobrá voľba na raňajky
Zlatá ovsená kaša sa trochu líši od klasickej verzie podávanej na raňajky, ale chuťovo nie je o nič horšia. Hovorí sa, že diabol sa skrýva v detailoch – toto tvrdenie dokonale platí pre zlatú ovsenú kašu. Kľúčovou zložkou pokrmu je kurkuma, korenie, ktoré skvele zahreje a má priaznivé účinky na fungovanie organizmu.
Keď už hovoríme o vlastnostiach kurkumy, nemožno zabudnúť na antibakteriálne, antivírusové a zápal eliminujúce účinky. Výhody jedného z najobľúbenejších indických korenín sa tým však nekončia. Početné štúdie preukázali, že jej pravidelné pridávanie do jedla môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby.
Zlatá ovsená kaša – recept krok za krokom
Ingrediencie:
- 1 čajová lyžička kokosového oleja
- 1 čajová lyžička kurkumy
- ½ čajovej lyžičky škorice
- štipka čierneho alebo farebného korenia
- ¼ šálky ovsených vločiek
- pohár mlieka alebo vody
- 1 čajová lyžička medu
Príprava:
- Do hrnca pridajte lyžičku kokosového oleja, prilejte mlieko, kurkumu, škoricu a korenie.
- Všetky prísady zahrievajte, kým mlieko nezačne vrieť. Keď sa tak stane, môžeme pridať ovsené vločky.
- Ovsené vločky varíme približne 10 minút. Počas tejto doby si všimnete, že obsah hrnca zhustol a vločky zmäkli.
- Po uplynutí tohto času stiahneme ovsené vločky z ohňa, odložíme ich vychladnúť a ochutíme medom a obľúbenými prísadami, napr. orechmi alebo ovocím.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedna miska denne zníži hladinu cholesterolu. Jedzte každý deň pred poludním
Pridajte do kefíru a pite každé ráno. Váha začne rýchlo klesať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.