8.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mironov Vladimir).
Keď počujeme slovné spojenie „zdravé chipsy“, máme tendenciu neveriť, že budú chutné. Zvyknutí na zemiakové lupienky, ktoré nás lákajú najrôznejšími príchuťami na pultoch supermarketov, zabúdame, že super chrumkavé občerstvenie sa dá vyrobiť aj z inej zeleniny. Budete šokovaní, že môžu chutiť aj takto.
Sú ľudia, ktorí dokážu sledovať zeleninu ako lesný požiar. Milujú ju všetku a neexistuje, aby po týždni neustáleho jedenia papriky alebo ružičkového kelu mali zrazu dosť. Rovnako je to aj s brokolicou – neexistuje spôsob, ako by sa jej prejedlia. Nedávno sa objavil veľmi zaujímavý recept, ktorý hneď zaujal. Ide o brokolicové chrumky.
To musí byť fantastické občerstvenie na večierok, stretnutie s väčšou skupinou, na filmový maratón alebo ako „odmena“ po náročnom tréningu. Brokolicové čipsy sú chutné, plné chuti vďaka polevám a sú vyrobené triviálnym spôsobom. Myslím, že čipsy kupované v obchode sa vo vašej kuchyni ešte dlho neobjavia.
Brokolicové chrumky – vysnívaná desiata, ktorá sa nekazí
Zloženie:
- Zloženie: 1 veľká brokolica
- cca. 100-130 g strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého zrejúceho syra
- trochu olivového oleja alebo napríklad ryžového oleja
- soľ, sladká alebo štipľavá paprika, voliteľne trochu drožďových vločiek
Postup:
- Brokolicu rozdeľte na ružičky a uvarte al dente v mierne osolenej vode. Scedíme a každú ružičku prekrojíme na polovicu.
- Pripravte si plech na pečenie a zľahka ho vymažte olivovým olejom. Potom naň položte brokolicu a pomocou päste alebo dna šálky ju zľahka rozdrvte.
- Rozdrvenú brokolicu jemne potrite olivovým olejom, najlepšie pomocou štetca, a okoreňte korením, potom zľahka posypte parmezánom a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
- Brokolicové lupienky pečieme približne 10 až 15 minút, kým nie sú chrumkavé. Podávajte s obľúbenou omáčkou alebo dipom – odporúčam najmä paradajkovú salsu alebo jogurtovú a bylinkovú omáčku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Konzumácia takejto zeleniny sa môže skončiť zle. Toto nikdy nerobte
Dvanásť „križiakov“ proti rakovine. Na zozname: kapusta, brokolica a ružičkový kel
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.