8.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).
Nápad na kurací obed je vždy dobrý nápad, či už máte na mysli pečené kuracie stehná alebo možno rezeň. Ja som sa pred časom rozhodla pripraviť kuracie mäso na obed iným spôsobom. Vzala som špenát a syr a obalila som ho v mäse, a to bola chyba. Odvtedy moja rodina trvá na tomto obede trikrát týždenne….
Kuracie mäso na obed je pravdepodobne najobľúbenejšou možnosťou hneď po všetkých polievkach a rezňoch. Nie je sa čomu čudovať – kuracie mäso je ľahko dostupné, relatívne lacné a naozaj sa s ním ľahko pracuje – málokedy sa dá niečo pokaziť. Pred časom som nemala nápad, čo pripraviť na obed, ale v chladničke som mala niekoľko kuracích pŕs. Rozmýšľala som, čo z nich pripraviť, a opäť som sa pozrela do chladničky. Vytiahla som špenát, syr ricotta a polovicu balíčka tučného syra feta. Hneď som sa pustila do prípravy kuracích závitkov.
Kurací obed – špenátovo syrové rolky
Ingrediencie:
- 1,5 kg kuracích pŕs
- 700 g čerstvého špenátu
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 PL syra ricotta
- 1 PL syra feta
- voliteľné: trochu smotany
- soľ, korenie podľa chuti
- pšeničná múka
- trochu bujónu
- tuk na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Cesnak opražíme na malom množstve tuku a keď pustí vôňu, pridáme špenát a jemne osolíme. Keď zmäkne, pridáme syr a trochu korenia. Dusíme na strednom plameni, kým nevznikne hustá omáčka. Ak je však príliš hustá, pridajte trochu smotany.
- Kým sa omáčka varí, postarajte sa o mäso. Filety nakrájajte na rezne a naklepte ich pomerne na tenko, ale dávajte pozor, aby ste mäso neroztrhali tĺčikom. Najlepšie je to urobiť cez potravinársku fóliu.
- Do stredu každého tenko nakrájaného kusu mäsa vložte časť plnky a zľahka ju rozotrite. Potom mäso zrolujte – najprv po stranách do stredu a potom pevne zdola nahor. V prípade potreby zaistite špáradlom.
- V širokom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte tuk. Každú roládu dôkladne obalíme z oboch strán v múke. Vložíme do rozpáleného tuku a smažíme z oboch strán, kým rolády nezhnednú.
- Upečené rolády zalejte horúcim vývarom a ak vám zostane, pridajte špenátovú plnku. Prikryté dusíme približne 10 minút na miernom ohni. Potom vzniknutú omáčku rozšľahajte so smotanou alebo múkou.
Rolky môžete upiecť aj v rúre, ale podľa mňa sú chutnejšie dusené na panvici. Najlepšie chutia so zemiakovou kašou a ľahkým šalátom.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.