9.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).
Na Slovensku pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by nemal rád zemiakové placky. Už roky sa vedú spory o to, s čím sa najlepšie jedia. Niektorí dávajú prednosť plackám so smotanou, iní s mäsom, ďalší ich posýpajú cukrom. My vieme, čo robiť, aby boli nadýchané ako obláčik.
Zemiaky môžete variť, smažiť alebo piecť v rúre. Môžu sa tiež spracovať a podávať ako zemiakové placky. Je to jedno z najrýchlejších a najjednoduchších jedál. Recept je sám o sebe triviálny, ale mali by ste ho trochu obmieňať, aby placky vyrástli veľké a nadýchané. Budú tak vyzerať skôr ako lievance než ako palacinky.
Recept na nadýchané a chrumkavé zemiakové placky. Dala mi ho moja babička
Zemiakové placky môžete pripraviť zo zemiakov nastrúhaných na jemnom strúhadle alebo pomletých v mixéri. Koľko ľudí, toľko chutí, preto ich niektorí jedia na sladko, iní na slano. Môžu sa jesť s vyprážaným ovocím, práškovým cukrom, kyslou smotanou alebo rôznymi omáčkami (hubová, hríbová, gulášová). Na prípravu tradičných zemiakových placiek budete potrebovať:
- 1 kg zemiakov,
- 2 stredne veľké vajcia,
- 1 veľká cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice pšeničnej múky,
- 1 čajová lyžička soli,
- 1/4 čajovej lyžičky korenia.
Z týchto ingrediencií by malo vzniknúť približne 25 porcií. Začnite tým, že ošúpete zemiaky. Nastrúhajte ich do misy. Potom vezmite cibuľu, tiež ju ošúpte a nastrúhajte do tej istej misy. Väčšina ľudí by teraz len rozbila vajcia a všetko spojila. My poznáme lepší spôsob.
Ako pripraviť zemiakové placky, aby boli chrumkavé? Jeden krok všetko zmení
Predtým, ako pridáte vajcia do zmesi zemiakov a cibule, oddeľte bielka od žĺtkov. Žĺtky dajte hneď do misky a bielky vyšľahajte do tuhej peny. Do celku ich pridajte až po vyšľahaní. Potom pretlačte cesnak cez lis, pridajte korenie a všetko dôkladne premiešajte. Zmes po jednom vložte na panvicu a smažte na miernom ohni. Po vybratí placiek z panvice ich položte na tanier vystlaný papierovou utierkou. Tá absorbuje prebytočný tuk. Vďaka triku s bielkom zostanú palacinky mäkké a nadýchané.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto fašírky nemajú konkurenciu. Tajomstvo spočíva vo výmene mäsa za túto zeleninu
Bravčové rezne už nenamáčam do mlieka. Našiel som lepší spôsob a mäso je šťavnaté a oveľa chutnejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.