9.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NachoFoodProducts).
Zabudli ste kúpiť chlieb a všetky obchody sú zatvorené? Alebo možno neradi plytváte potravinami a vždy vás bolí srdce, keď jedlo skončí v koši? Ak vám zostal starý chlieb – nemusíte ho vyhadzovať. Mäkkosť a čerstvosť chleba môžete obnoviť tromi rôznymi spôsobmi. Každý z nich spôsobí, že chlieb bude chutiť trochu inak, ale všetky ho urobia chutným.
Osvieženie z chleba na pare
Prvým spôsobom osvieženia chleba je použitie pary. Stačí v hrnci zovrieť vodu, potom doň vložiť cedník s chlebom a prikryť ho pokrievkou. Stačí niekoľko okamihov, aby chlieb opäť získal svoju mäkkosť a príjemnú vôňu. Chuť chleba je taká lahodná, že sa chlieb rýchlo rozleží ako čerstvé rožky.
Osvieženie chleba v rúre
Existujú dve školy osviežovania chleba v rúre. Jednou z nich je vloženie celého bochníka alebo jednotlivých plátkov do rúry predhriatej na 140 – 150 stupňov. Na spodnú policu umiestnite misku s vodou a pečte 7 – 15 minút.
Druhá škola radí opláchnuť chlieb poriadne pod tečúcou vodou a potom ho vložiť do rúry. Teplý a rozvoniavajúci chlieb lákavo vonia, keď ho vyberiete. Vzbudzuje vo vás chuť ho zjesť.
Podobným spôsobom môžete osviežiť aj staré rožky, ale v ich prípade ich nezabudnite nechať v rúre len 5 minút; ak ich budete piecť príliš dlho, namiesto čerstvých rožkov získate suché pečivo, vhodné skôr na strúhanku ako na večeru alebo raňajky.
Osvieženie chleba v mikrovlnnej rúre
Ak máte doma nakrájaný chlieb, jedným z najchutnejších spôsobov, ako ho osviežiť, je vložiť plátky do mikrovlnnej rúry. Rozložte plátky na tanier a vložte ich do mikrovlnnej rúry. Trvá to len 2 – 3 minúty (v závislosti od výkonu spotrebiča), kým sa mu vráti sviežosť. Teplý a príjemne voňavý chlieb z mikrovlnnej rúry zmizne za niekoľko okamihov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Taliani veria, že prináša bohatstvo. Lenticchie – novoročná pochúťka pre hojnosť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.