10.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/antpkr).
Ideálne ku káve alebo ako základ na koláč. Je ťažké predstaviť si cukrárenské výrobky bez piškótovej torty. Aj keď je výborná sama o sebe, je vynikajúcim základom aj pre iné dezerty. Ako ju pripraviť? Ako vždy, dôležité sú pomery a jeden ďalší detail.
Aby bol piškótový koláč dokonale mäkký, úžasne vlhký a správne nadýchaný, musíte sa uistiť, že používate správne kvalitné prísady. Nielenže by ste mali používať osvedčené a testované výrobky, ale predovšetkým je ich teplota. Vajíčka vyberte z chladničky niekoľko hodín predtým, ako začnete pripravovať koláč. Zabezpečíte si tak prvotriedny piškótový koláč.
Zloženie:
- 6 vajec,
- 1 šálka bieleho cukru,
- 1 šálka pšeničnej múky,
- pol šálky zemiakovej múky,
- 2 lyžice jablčného octu,
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny,
- 2 lyžice masla alebo oleja na vymastenie formy,
- strúhanka na posypanie formy,
- štipka soli,
- práškový cukor na ozdobu.
Perfektný piškótový koláč, ktorý pripravíte za pol hodiny. Vaša rodina bude nadšená
- Oddeľte bielky od žĺtkov. Do misy s bielkami pridajte štipku soli a všetko vyšľahajte do hladkej, tuhej peny.
- Žĺtky zmiešajte s cukrom. Pomocou mixéra zmes vyšľahajte do hladka.
- Do vaječnej zmesi pridajte cukor a preosejte obe múky a sódu bikarbónu. Celú zmes premiešajte.
- Do cesta pridajte bielky a opäť premiešajte, najlepšie jemnými pohybmi, aby sa zmes dobre prevzdušnila.
- Formu na pečenie vymažte maslom alebo olejom a dôkladne vysypte strúhankou. Prípadne môžete namiesto strúhanky použiť celozrnnú múku.
Piškótový koláč pečte 30-40 minút pri 180 stupňoch Celzia (horný a dolný ohrev). Koláč by sa mal piecť na strednej polici a po upečení otvorte dvierka, aby piškótový koláč postupne a pomaly vychladol. Až po 5 – 10 minútach ho môžete preniesť na pracovnú dosku a koláč vyberte z formy až po úplnom vychladnutí. Pred podávaním koláč posypte práškovým cukrom a určite vám v okamihu zmizne z tanierov. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už nie strúhanka. Teraz sa touto prísadou vysype forma na piškótový koláč. Poteší svojou vôňou
Položte ho na silvestrovský stôl a zmizne ešte pred polnocou. Vždy vyjde
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.